Iran uhapsio Slovake zbog špijunaže

0

Slovačke vlasti pregovaraju sa Iranom o slučaju hapšenja nekoliko svojih državljana u toj zemlji, koje je Teheran optužio za špijunažu.

Teheran ih je optužio za špijunažu jer su, tvrde iranske vlasti, tokom paraglajdinga navodno fotografisali vojne objekte, saopštila je danas Bratislava.


“Naše diplomate u Teheranu su u kontaktu sa uhapšenim građanima i iranskim vlastima”, rekao je za AFP šef slovačke diplomatije Boris Gandel.

Slovački list SME danas je objavio da su iranske vlasti uhapsile petoro ili šestoro slovačkih državljana, “još pre više od tri nedelje, jer su iz vazduha fotografisali vojne objekte”.

Još jedan državljanin Slovačke, uhapšen je u Iranu prošle godine, pod optužbom da je špijunirao za američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA).

Ovaj 26-godišnji Slovak, koji je radio u Iranu u sektoru telekomunikacija, pušten je na slobodu posle 40 dana provedenih u samici.

Državna televizija je objavila da je on bio optužen da je kontaktirao sa iranskim naučnicima i od njih prikupljao informacije o “napretku nauke u zemlji”.

Iranske vlasti se za sada nisu izjašnjavale o poslednjem slučaju hapšenja.

Izvor: b92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.