Jat menja ime u Er Srbija?

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će konačno uspešno biti rešen problem Jugoslovenskog aerotransporta i najavio promenu naziva u "Er Srbija".

Stručnjaci Etihada intenzivno analiziraju poslavanje Jat ervejza, rekao je generalni direktor srpskog avioprevoznika Velibor Vukašinović.

"Stručnjaci Etihada su intenzivirali aktivnosti u Jatu, nakon potpisavanja memoranduna o razumevanju. Jedan tim avikompanije iz Ujedinjenih Arapaskih Emirata je stalno u Jatu"
, rekao je on agenciji Beta komentarišući pisanje medija da bi danas trebalo da bude saopštena odluka Etihada o strateškom partnerstvu u Jatu.

Vukašinović je rekao da Jat za održavanje saobraćaja koristi 11 aviona, ističući da se time približava broju od 14 aviona koji je optimalan za posao tokom leta.

Vlada Srbije i Etihad potpisali su 17. juna ove godine Memorandum o razumevanju, da bi unapredili razgovore o mogućem investiranju Etihada u Jat.

Etihad i Jat potpisali su 15. aprila ugovor o saradnji kroz zajedničke letove i prodaju karata, a Etihad ervejz je na osnovu tog dokumenta 15. juna uveo svakodnevne letove na liniji između Beograda i Abu Dabija.

Po oceni Vukašinovića, Beograd će postati regionalni centar zahvaljujući partnerstvu Etihada i Jata.

Etihad, jedna od najbrže rastućih aviokompanija u svetu, osnovana je 2003. godina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Suvlasnik je avikompanija Er Berlin, Er Sejšeli, Virdžin Australija i Er Lingus, a u toku je preuzimanje indijske kompanije Džet ervejz.

Etihad ervejz, nacionalna kompanija UAE, 2012. godine je prevezla 10,3 miliona putnika. U prvom kvartalu ove godine od prevoza putnika imala je prihod od 900 miliona dolara, što je rast od 19 odsto, od prevoza robe prihod je bio 193 miliona dolara, što je 17 odsto više nego u istom periodu 2012.

Izvor: b92

Pogledajte još