Vrhunski srpski proizvodi: Ajvar, šljivovica i čvarci od jeseni u Parizu i Njujorku

Ova ideja potekla je od srpskih proizvođača koji imaju bogato iskustvo u plasmanu autentične srpske robe na inostrana tržišta.

Svesni toga da veliki broj domaćih proizvođača nema neophodna sredstva da samostalno nastupi na stranim tržištima, pokretači projekta rešili su da okupe najbolje srpske proizvode u okviru sopstvenog maloprodajnog lanca sa prepoznatljivim vizuelnim obeležjima.

"Prve prodavnice otvorićemo već na jesen tamo gde ima najviše naših ljudi u dijaspori. Trenutno radimo na selekciji proizvoda. Svi najbolji privrednici konkurisali su sa svojim proizvodima, a najbitnije je da se odredi grupa proizvoda koji zadovoljavaju visoke evropske kriterijume. Cilj nam je da našu poljoprivredu i prehrambenu industriju podignemo na visok nivo i da pokažemo pravu sliku naše zemlje", kaže za "24 sata" Zoran Ilić, vođa ovog projekta i vlasnik "Biomelema".
Procenjuje se da bi se na listi proizvoda moglo naći nekoliko stotina do hiljadu vrhunskih srpskih proizvoda.

"Prezentovanjem kvalitetnih srpskih proizvoda u svetu privrednici podržavaju ulazak Srbije u EU i privlače strane investitore. Jer to je prava slika naše zemlje, slika koju mnogi ne vide. Naš cilj je da pokažemo da i u Srbiji može da se napravi vrhunski proizvod", objašnjava Ilić.

Ovaj projekat privredi Srbije doneo bi okretanje tržištima sa visokom kupovnom moći, konačno definisanje liste kvalitetnih proizvoda koje možemo da izvezemo u svet i takođe značajne devizne prihode koje će naše kompanije imati od prodaje svojih proizvoda u svetu.

Idejni tvorci projekta „Vrhunski srpski proizvod“ smatraju da bi tako Srbija dobila stabilan devizni priliv za finansiranje tehnološkog razvoja, proizvodnje i zapošljavanja.

Krajnji rezultat svega trebalo bi da bude rebrendiranje Srbije.

(Izvor: 24 sata - G. Avalić)

Pogledajte još