Korupcija u zdravstvu: Građani najviše prijavljivali podmićivanje lekara

Direktor inicijative Glasno za zdravstvo "Srbija u pokretu" Predrag Stojičić rekao je da je u početku, kada je otvoren servis, pristizalo više prijava, ali da sada dnevno stiže desetak poruka, što je, kako smatra, realno stanje.

On objašnjava da nisu sve pristigle SMS poruke prijava korupcije i da građani sve što se dešava vezano za zdravstvo stavljaju u kategoriju korupcije, tako da se često prijavljuje loša organizacija zdravstvene službe, ili povreda prava pacijenata.

Stojičić kaže da u takvim situacijama građane upućuju na Ministarstvo zdravlja i na zdravstvenu inspekciju, ali i na organizaciju Pravni skener sa kojom sarađuju i koja pomaže građanima da se izbore za neka svoja prava kao pacijenti ili na zaštitnika prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama.

Kada je reč o prijavama korupcije, Stojičić je naveo da je bilo najviše prijava za direktno davanje mita lekarima i zdravstvenom osoblju, druga grupa je zapošljavanje zdravstvenih radnika i treća kategorija je sistemska korupcija, gde "uzbunjivač" ukazuje na nepravilnosti u sprovođenju javnih nabavki ili kupovini određene opreme u samoj ustanovi.

On objašnjava da se nije očekivalo da će biti prijava što se tiče zapošljavanje zdravstvenih radnika, odnosno mladih lekara i medicinskih sestara.

"To je signal da tim problemima moramo ozbiljnije da se pozabavimo u narednom periodu, jer je očigledno da mladih lekara ima dosta, vise od 2.500 na birou rada, i tu postoji elemenat korupcije", naglasio je Stojičić.

On je dodao da oni savetuju građanima da ako nisu dali još uvek novac, odnosno ako im je neko tražio mito, da se odmah obrate MUP-u i Tužilaštvu, kako bi taj slučaj mogao da bude procesuiran.

"Ako je reč o slučajevima gde je već dato mito, pošto ljudi u tom slučaju žele da budu anonimni i uglavnom samo informišu o tome, mi ćemo kao udruženje građana podnositi anonimne prijave i tužilastvu i MUP-u i pratiti šta se sa tim prijavama dešava", rekao je Stojičić.

Udruženje građana Srbije u pokretu je 12. juna pokrenulo SMS servis za prijavu korupcije na 0612444424.

Cena poruke je standardna, a procedura je takva da građani prijave korupciju slanjem SMS poruke i u roku od 48 sati neko od aktivista Srbija u pokretu uspostavlja konktakt sa njima kako bi im pomogao da na adekvatan način reaguju u tom određenom slučaju.

On je rekao da se očekivalo da više prijava bude iz Beograda, jer tu ima više zdravstvenih ustanova i više korisnika, međutim poruke pođednako stižu iz Beograda, kao i ostatka Srbije.

“Iz cele Srbije imamo prijave. Još uvek nemamo trend da se neka ustanova ili grad pojavljuju u mnogo većem broju slučajeva nego drugi, to je još uvek nekako ravnomerno raspoređeno”, naglasio je Stojičić.

On je dodao da projekat nema rok do kada će trajati, ali da saradnja sa agencijom i UN traje do septembra.

“Mi ćemo kao udruženje raditi dokle god postoji korupcija u zdravstvu, a nadam se da će doći dan kada ćemo moći da kažemo da je taj problem rešen"
, zaključio je Stojičić.

(Izvor: Tanjug, Novi magazin)

Pogledajte još