Fejsbuk i novi način pretrage: Graph Search konačno u upotrebi (VIDEO)

Graph Search vam omogućava da osim standardne pretrage pojmova, veoma jednostavno pronađete brojne prijatelje i poznanike unošenjem nekoliko osnovnih informacija.

Ova pretraga zasniva se na tome da uz pomoć fraze kojom objašnjavate povezanost sa prijateljem, vrlo lako možete da pronađete njegov profil na Fejsbuku i saznate njegove osnovne podatke, prenosi B92.

A privatnost?

Iz Fejsbuka tvrde da Graph Search neće krišiti ranije utvrđena pravila o privatnosti i zaštiti korisnika, pa će pretraga prikazivati samo one podatke koje ste odlučili da podelite sa svima, a ne samo sa vašim prijateljima.

Primera radi, osim unošenja pojma “University of Belgrade” (Univerzitet u Beogradu), kao ponuđene opcije za pretragu imate i “My friends who have gone to University of Belgrade” (Moji prijatelji koji su studirali na Univerzitetu u Beogradu) ili čak “Friends of my friends who have gone to University of Belgrade” (Prijatelji mojih prijatelja koji su studirali na Univerzitetu u Beogradu).

Kao rezultat dobićete listu svih kolega sa fakulteta, ili njihovih prijatelja koji su pohađali Univerzitet u Beogradu i imaju profil na Fejsbuku.

Zanimljivo je da u polje za pretragu možete da unesete i svega nekoliko pojmova, a Fejsbuk će pokušati da ih sam poveže i ponudi vam najbolja rešenja pretrage. Ipak, ovu opciju treba uzeti sa rezervom jer nije uvek sigurno da će vam Fejsbuk “pročitati” misli na pravi način, prenosi magazin Time.

Osim toga, moguće je i da pretražujete fotografije vezane za pojmove koje unesete u polje pretrage, da napravite listu restorana koje su vaši prijatelji lajkovanjem preporučili na Fejsbuku i slično.

Pretraga je u početku namenjena samo onima koji se služe engleskim jezikom, a vremenom bi trebalo da bude dostupna i na više jezika.

(Izvor: B92)

Pogledajte još