Šta treba da znate o kontraceptivnim pilulama?

1. Manje od 1 odsto žena koje uzimaju kontraceptivne pilule prema preporuci će zatrudneti, dok će 9 odsto žena zatrudneti ako kontacepciju ne uzimaju redovno. Kontraceptivne tablete su delotvorne samo ako se uzimaju redovno svaki dan. Ako ste zaboravne, namestite alarm koji će vas svaki dan podsetiti, jer ako tabletu ne uzmete samo jedan dan, vaše šanse da zatrudnite se znatno povećavaju.

2. Neki smatraju da kontraceptivne tablete mogu da utiču na vašu ličnost i na odabir partnera koji vam se sviđa.

3. Sve vrste kontraceptivnih tableta su podjednako delotvorne. Različito delovanje nastaje, jer tablete različitih proizvođača različito reaguju na vaše telo. Ginekolozi najčešće propisuju tablete s kojima imaju najviše iskustva, ili i one čije besplatne primerke imaju u ormaru. Dakle vi morate otkriti koje vam najviše odgovaraju.

4. Intrauterini ulošci su 20 puta delotvorniji u sprečavanju neželjene trudnuće od tableta. Razlog zašto su tako dobri je u tome što oni eliminišu mogućnost ljudske greške. Drugim rečima, ako želite da stvar funkcioniše, ne činite to sami.

5. Starije verzije kontraceptivnih tableta sadržale su veće doze hormona, čiji je rezultat bilo pojačano dobijanje na težini, međutim moderne tablete to ne uzrokuju. Mnoge studije su pokazale da nema povezanosti između uzimanja tableta i dobijanja na težini.

6. Kod svih proizvođača, tablete za zadnju nedelju uzimanja sadrže dodatak gvožđa, da bi se žene lakše nosile s gubitkom gvožđa tokom menstruacije. Međutim, kod nekih žena gvožđe može da izazove nuspojave kao što su mučnina, dijareja, tvrda stolica.

7. Iako mnoge žene misle suprotno, ne treba praviti pauze od kontacepceptivnih tableta kako biste zatudneli. Hormoni iz tableta ne zadržavaju se u vašem organizmu. Čim prestanete da uzimate tablete vaše telo će se vratiti u normalu bez obzira na to koliko ste ih dugo uzimali. Isto tako uzimanje kontraceptivnih tableta u dužem periodu nema nikakvih uticaja na stepen plodnosti.

8. Uskoro dolaze i kontraceptivne tablete za muškarce, tako da će i oni tu nositi svoj teret. Postoje dve vrste, hormonske i nehormonske i samo je pitanje vremena kad će biti dostupne.

Izvor: b92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.