Odlaganje penzije smanjuje rizik od Alchajmera

Studija je uzela u obzir zdravstvene i podatke o penzionom od 429.000 penzionera u Francuskoj i stručnjaci su došli do zaključka da je rizik obolevanja od demencije opao sa svakom dodatnom godinom rada preko zakonskog roka za penzionisanje, rekla je Karol Difui, direktor INSERM-a, francuske države agencije koja je sprovela studiju.

INSERM je svoja otkrića prezentovao na medjunarodnoj konferenciji o Alchajmeru u Bostonu. U studiji se navodi da su radnici koji su se penzionisali sa 65, a ne sa 60 imali 14 posto manje šansi da obole od Alchajmera.

Stručnjaci su proučavali ljude koji su 12 godina bili u penziji do decembra 2010. i došli do zaključka da je svaka godina rada "preko" umanjivala mogućnost obolevanja od Alchajmera koji je nauobičajeniji oblik demencije.

DinHarsli, direktor Naučnik inicijativa u Asocijaciji Alchajmer rekao je da je istraživanje polazna tačka razumevanja kako odlaganje penzionisanja može da nas štiti od demencije.

Prema njegovim rečima, studija je samo "produžetak" verovanja medicinskih profesionalaca da intelektualna i fizička aktivnost odlažu mentalno propadanje, ali je upozorio da je potrebno još istraživanja.

Izvor: blic

Pogledajte još