Sa deset donora na milion stanovnika nestale bi liste čekanja

On je gostujući na RTS-u podsetio da je od početka godine devet pacijenata dobilo jetru i 32 bubreg, a da su u Urgentnom centru za nedelju dana urađene dve transplantacije jetre.

"Insistirao sam da ove transplantacije rade četrdesetogodišnjaci, ljudi pred kojima je budućnost u hirurgiji i koji će imati vremena da leče komplikacije tih transplantacija, koje nastupaju kasnije"
, rekao je Đukić.

On je ukazao da se i u Srbiji polako menja svest o donorstvu, jer ovaj segment medicine nije pratila nikakva korupcija, manipulisanje sa listama čekanja.

"Davalaštvo i davanje organa je ogledalo humanosti jedne nacije, želje da se pomogne onima kojima je organ jedini lek. Još kaskamo za razvijenim svetom, ali se slika menja"
, rekao je Đukić.

On je podsetio da Srbija trenutno ima četiri donora na milion stanovnika dok je u Hrvatskoj 35 donora na milion stanovnika i dodao da bi sa 10 donora na milion stanovnika Srbija eliminisali liste čekanja.

Đukić je dodao da je ideja ministarstva da stručnjaci iz sveta dolaze u Srbiju kako bi srpski lekari učili od njih i podsetio da je takva saradnja već ostvarena sa kolegama iz Hrvatske koji su učestvovali u prvim urađenim transplantacijama u Urgentnom centru.

Državni sekretar je najavio i da će u novembru u Univerzitetsku dečju bolnicu u Tiršovoj doći dva eminentna stručnjaka iz Londona da operišu i dodao da kada srpski lekari odu u inostranstvo na usavršavanje ne mogu da operišu već samo asistiraju i da je neuporedivo bolje kada stručnjaci iz sveta dolaze kod nas.

Govoreći o izmeni Pravilnika o lečenju pacijenata u inostranstvu, kojim bi bilo omogućeno da deca odlaze na transplantaciju u inostranstvo, on je rekao da će ga ministarka najverovatnije potpisati već krajem ovog meseca.

Đukić je dodao da na transplantaciju srca u Tiršovoj čeka šest pacijenata i da je izmenama ovog Pravilnika napravljen pomak u radu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koji sada sprovodi planove Ministarstva zdravlja, a ne, kako je dodao, da se ponašaju kao banka koja štedi novac.

Izvor: Blic, Tanjug

Pogledajte još