Zbog čega odlaze najbolji radnici !?

Prema podacima Ministarstva rada SAD, prosečno vreme koje zaposleni provede u nekoj fabrici iznosi tek godinu i po, a ključna veština svakog menadžera trebalo bi da bude sposobnost uključivanja i zadržavanja svakog talentovanog radnika.

Većina radnika se ne budi motivisana velikim novcem koji ga čeka ako obavi dobar posao. Isto tako, u većini kompanija postoji tek šačica ljudi koja istinski živi za viziju ili cilj kompanije.

Stručnjaci ukazuju da menadžeri nikako ne smeju finansijske ciljeve zameniti vizijom i poručuju da vizija snabdeva finansije, a ne obrnuto.

Galupovo istraživanje iz 2012. godine koje meri angažovanost zaposlenih postavilo je pitanje: "Misija ili svrha moje kompanije daje mi osećaj kako je moj posao važan i bitan", a rezultat pokazuje da postoji direktna korelacija između načina na koji zaposleni vrednuju to pitanje i pitanje produktivnosti i profitabilnosti.

Menadžerima se savetuje da ostave otvorena vrata za razgovor sa zaposlenima oko poslovnih nedoumica ili zabrinutosti.

Uspešni vođa ohrabruje svoje radnike da imaju udeo u organizaciji koja ih smatra važnima i brine o njima dovoljno da ih sasluša, navodi Business.hr.

Za mnoge radnike rad od osam sati za istim stolom postaje sve manje privlačan, ali to ne znači da je radna snaga lenja već da je tradicionalna definicija rada izgubila smisla ljudima u umreženom i brzo menjajućem svetu.

Za kompaniju to znači privlačenje, angažovanje i zadržavanje vrhunskih talenata kroz redefinisanje radne okoline tako što će je učiniti zabavnijom.

Izvor: B92

Pogledajte još