BiH zabranila uvoz hrvatskih proizvoda dok ne ispune standarde EU

Kompanije će imati zabranu sve dok ne ispune standarde proizvodnje Evropske unije, što znači da građani BiH u narednom periodu neće imati mogućnost da kupuju, između ostalog, proizvode hrvatske konditorske industrije Koestlin, maslinovo ulje splitske uljare SMS i mlečne proizvode Sirele, prenosi Večernji list.

Na najnovijem spisku nalazi se više od 45 hrvatskih kompanija kojima je do daljnjeg zabranjen izvoz u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović još ranije je najavio kako je odluka o zabrani uvoza određenih proizvoda iz Hrvatske nastupila kao logičan sled okolnosti nakon ulaska Hrvatske u EU. U Ministarstvu tvrde kako od hrvatskih kompanija treba tražiti da ispune sve uslove EU pri izvozu, baš onako kako se to traži i od BiH kada izvozi u Hrvatsku.

Iz BiH kažu da kad hrvatske kompanije koje su na ovom spisku ispune standarde EU, vlasti u BiH će ponovo doneti odluku o njihovom slobodnom uvozu.

Iako je ranije bilo tvrdnji kako će zabrana uvoza biti uglavnom koncentrisana na manje proizvođače mesa i mesnih prerađevina, sudeći po popisu, ona se proširila na konditorsku, mlečnu i prehrambenu industriju, piše Večernji list.

Popis "otpisanih kompanija" sigurno će šokirati hrvatske kompanije, ali i vlast u Zagrebu, jer se na njemu nalazi nekoliko respektabilnih proizvodnih hrvatskih preduzeća. Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina već je rekao, prilikom prethodnog skraćenog spiska, kako su neprijatno iznenađeni odlukom vlasti u BiH o zabrani uvoza određenih proizvoda životinjskog porekla proizvedenih u Hrvatskoj.

Jakovina je rekao i da se nada da će vlasti iz BiH "još jednom preispitati svoju odluku, a ako bude potrebno, Hrvatska će svoje interese zaštititi kroz institucije EU".

Izvor: novimagazin

Pogledajte još