Đukić Dejanović: Utvrditi da li je u porodilštu bilo propusta

Tako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u praćenju blizanačke trudnoće, kada je jedna beba umrla, a druga rođena u teškom stanju.

"Na zahtev ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović, biće sproveden vanredni spoljašnji stručni nadzor u GAK 'Narodni front", navodi se u saopštenju iz ovog ministarstva.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja obavila je juče inspekcijski nadzor u ovoj klinici, kako navode, odmah po saznanju da je u 37. nedelji trudnoće porođena pacijentkinja B.B. i da je iz rizične blizanačke trudnoće jedna beba mrtvorođena, a druga prevedena na dalje lečenje u Institut za neonatologiju u Beogradu.

Direktor GAK "Narodni front" Dušan Stanojević rekao je danas Tanjugu da je trudnica primljena na kliniku prošlog petka, da su je pregledali najbolji lekari, a kako je blizanačka trudnoća sama po sebi rizična, plan je bio da se uradi carski rez tri nedelje pre termina.

"Doktori su uradili sve što su mogli. U nedelju uveče doktorka je pregledala trudnicu da vidi da li žena nije u porođaju. Bebe su tada bile dobro. Preko noći se nešto desilo i kada je u ponedeljak urađen carski rez jedna beba je bila mrtva, a druga u teškom stanju"
, naglašava Stanojević.

On je objasnio da kada jedan blizanac umre i drugi je u problemu i dodao da se nada da će preživela beba biti dobro.

Stanojević je rekao i da je jedna beba bila teška 3.800 grama, dok je druga imala 2.800 grama.

Direktor GAK "Narodni front" u jučerašnjoj izjavi Tanjugu nije isključio mogućnost da je bilo propusta u radu lekara.

On je rekao da su bebe u petak bile dobro, ali da se za vikend desilo nešto što lekari nisu prepoznali.

Stanojević je, doduše, rekao da će više detalja imati danas, kada detaljno bude pregledao dokumentaciju i utvrdio koji su pregledi rađeni ženi tokom vikenda.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još