Poskupljenja: Skaču cene struje, goriva, mesa, slatkiša...

Dobar deo poskupljenja biće posledica novih cena energenata, struje i goriva jer i naftne kompanije najavljuju rast cena zbog strožih propisa.

Zoran Mihajlović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže da se zamrzavaju plate i penzije, a povećava cena struje, što je suprotno najavi Vlade da će se održati stabilnost.

To će izazvati lančano poskupljenje robe široke potrošnje i već se najavljuju nove cene životnih namirnica. Očekujem reagovanje građana na jesen jer neće moći da izdrže stezanje kaiša na jednoj strani, a poskupljenja na drugoj“, navodi Mihajlović.

Stručnjaci su saglasni da rast cena energenata donosi nove cenovnike u radnje. Vojislav Stanković iz Privredne komore Srbije kaže da će biti povećane cene u pekarskoj, konditorskoj i mesnoj industriji jer one troše mnogo struje u proizvodnji.

To znači prosečni rast za pet-šest odsto cena prehrambenih proizvoda, ali će rodna godina amortizovati strujni udar, pa će poskupljenja biti oko dva odsto. Dobro su rodili kukuruz, soja, suncokret, šećerna repa...“,objašnjava on.

Ekonomista Vladana Hamović navodi da će najgore biti poskupljenje osnovnih životnih namirnica, koje se i sad manje kupuju.

Sve to odraziće se na porodični budžet, koji je i onako tanak jer dve trećine građana sastavljaju kraj s krajem. Kao i uvek, sve se na kraju prevali na leđa potrošača“, podseća ona.

Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, izričit je da nova cena struje ne bi trebalo da donese poskupljenja.

Struja je samo jedan od faktora koji utiče na cene. Cene ne smeju da se povećavaju“, kategoričan je Pralica, koji je i poslanik u Skupštini Srbije.

Centar za zaštitu potrošača „Forum Niš“ saopštio je da cena električne energije nije ista za sve građane Srbije, već zavisi od regiona u kojem građanin živi i da će, prema najavljenom poskupljenju, struja biti najjeftinija u Beogradu, a najskuplja na jugoistoku Srbije, koji je najsiromašniji region u državi.

Zoran Pralica kaže da će, na predlog Unije pekara Srbije, država od 1. avgusta propisati 2,5 dinara nižu cenu hleba „sava“. Razlog je, dodaje, pad cene brašna. Ali Vojislav Stanković iz PKS tvrdi da bi ovaj hleb trebalo da pojeftini četiri-pet dinara jer cena brašna utiče više od 50 odsto na njegovu cenu.

Izvor: Kurir

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.