Zeleno svetlo za gej brakove

Vrhovni sud Kalifornije nedavno je potvrdio zabranu sklapanja homoseksulanih brakova u toj saveznoj državi, koju su izglasali birači prošlog novembra.

Sud je, međutim, takođe potvrdio validnost 18.000 brakova koji su sklopljeni pre stupanja na snagu ove zabrane, a bračne zajednice između osoba istog pola su dozvoljene u pet saveznih država, uglavnom na severoistoku zemlje, dok će Nju Hempšir uskoro postati šesta.

Birači u Kaliforniji i nekoliko drugih saveznih država su na referendumima prošle godine glasali protiv sklapanja brakova između osoba istog pola. Pristalice homoseksualnih brakova su, međutim, nakon toga pobedile u Ajovi, Vermontu i Mejnu a uskoro će se to dogoditi i u Nju Hemširu.

Gradsko veće Distrikta Kolumbije, u kome se nalazi i Vašington, takođe je preduzelo korake ka zakonskom priznavanju takvih bračnih zajednica koje su, inače, sklopljene u drugim državama.

Član veća, Dejvid Katanija, podržava tu meru, nazivajući je prvim korakom ka ozakonjivanju venčavanja homoseksualnih parova u američkoj prijestonici.

"Ukoliko to odobrimo, a očekujem da hoćemo, uz sva bračna prava, ne strahujem od organizovanja referenduma zato što bi prilična većina naših birača izašla i podržala bračnu jednakost", uveren je on.

Ipak, homoseksualne bračne zajednice su zakonom zabranjene u više od 40 država. Pojedine priznaju takozvane građanske zajednice. Pet država, uglavnom na severoistoku zemlje, dozvoljava sklapanje brakova između osoba istog pola.

U pojedinim slučajevima, poput Ajove, o tome su odlučivali državni sudovi. Zakonodavci u Njujorku i Rod Ajlendu još uverk raspravljaju o tom pitanju dok u Nju Džersiju i Nju Meksiku još nisu usvojeni odgovarajući zakoni iako su homoseksulani brakovi sudski zabranjeni.

Protivnici takvih brakova, među kojima su i velike verske i konzervativne političke organizacije, potrošile su milione dolara na reklamne kampanje koje promovišu tradicionalne brakove.

Tim Geglajn, član verske organizacije "Porodica u fokusu", koja se bavi društvenim i političkim pitanjima, tvrdi da nedavne pobede pristalica gej brakova ne odražavaju većinski stav stanovništva SAD.

"Ljudi, kada ih upitate, kažu da podržavaju tradicionalni brak. Sudovi, kada im je to omogućeno, međutim, često donose odluke koje nisu u skladu sa stavom američkog naroda", tvrdi Geglajn.

Dejvid Katanija priznaje da brakovi između osoba istog pola nisu opšteprihvaćeni ali veruje da će buduće generacije imati različit stav o tom pitanju.

"Kada u Distriktu Kolumbija budemo prihvatili jednaka bračna prava za sve, iskreno mislim da će se buduće generacije za dvadeset godina pitati oko čega se dizala tolika prašina" - nada se on.

Pristalice i protivnici homoseksualnih brakova trenutno su usredsređeni uglavnom na države na severoistoku zemlje u kojima će se, kako se očekuje, voditi tesna pravna bitka o tom kontroverznom pitanju. 

SAKRAMENTO, 10. jun 2009. (FoNet)

Pogledajte još