Novo istraživanje: Adam i Eva živeli u isto vreme, ali se nikad nisu sreli?

Do nedavno se verovalo da je „Adam“ sa Y hromozomom i „Eva“ sa mitohondrijom, najbliži zajednički rođaci svih žena i muškaraca, uopšte nisu živeli u istom vremenskom periodu.

NISU BILI SAVREMENICI

Najnovija istraživanja pokazuju da je ovaj „Adam “ hodao zemljom pre 120.000 do 156.000 godina, što ga stavlja u isti vremenski period sa „Evom“ za koju se od ranije zna da je živela pre 99.000 do 148.000 godina. Ipak naučnici smatraju da je izuzetno malo verovatno da su bili savremenici.

Prvobitne procene o pojavi muškog pola na planeti bile su takve da se verovalo da je ovo stvorenje živelo u periodu pre 50.000 do 115.000 godina.

Genetičar i univerzitetski profesor Karlos Bustamante kaže da su ranije procene bile netačne.

"Ranije se smatralo da je predak svih muškaraca živeo mnogo kasnije nego što je to bio slučaj sa univerzalnim ženskim pretkom, za kojeg se smatralo da je stariji nekoliko hiljada godina. Najnovija istraživanja pokazala su da su predaci žena i muškaraca nastali u odprilike isto vreme",  kaže profesor Bustamante.

Adam sa Y hromozomom i Eva sa mitohondrijom smatraju se organizmima koji su preneli deo svog genoma čitavom čovečanstvu, ali mnogi aspekti njihovog postojanja, uključujući i to kada su tačno živeli, ostaju nepoznanica.

TOK ISTRAŽIVANJA

Istraživanje je sprovedeno tako što su upoređivane varijacije Y hromozoma sa devet različitih krajeva sveta, a rezultati su ovaj put drugačiji zato što su uključeni muškarci iz zemalja koje ranije nisu bile spremne na saradnju u istraživanju. Hromozomi su uzeti sa svih krajeva sveta, odnosno od geografski udaljenih pojedinaca iz Namibije, demokratske Republike Kongo, gabona, Alžira, Pakistana, Kambodže, Sibira i Meksika.

Ovi Adam i Eva smatraju se roditeljima čitave svetske populacije, ali u vreme kadu živeli, oi nisu bili jedini par koji je živeo u to vreme, niti su jedini koji danas imaju potomke, oni su samo imali sreće da se njihov Y hromozom i parcijalni mitohondrijski genom, prenose iz generacije u generaciju.

Izvor: zena.blic

Pogledajte još