Babić: Nove zdravstvene knižice se uvode jer to naš zakon nalaže

Babić je, povodom medijskih napisa, objasnio da uvođenje kartica nalaže zakon koji je na snazi, ali, ističe, u tom delu nije sproveden.

Babić je izjavio danas da će uvođenje elektronskih zdravstvenih kartica znatno unaprediti ostvarivanje prava građana i da njihova zamena nije njegova samovolja, već obaveza koja proizlazi iz Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Izmene tog zakona, kojim je predviđeno uvođenje elektronskih kartica, usvojene su, podsetio je Babić na vanrednoj konferenciji za novinare u RFZO, pre dve godine, ali nisu sprovedene.

Babić je novinarima kazao da je odštampano 1,2 miliona ovih kartica, da će sada biti personalizovane i da će ih građani plaćati 500 dinara.

Pošto se, kako je dodao, u medijima spekuliše da je to previsoka cena, Babić je rekao da će Fond pokrenuti inicijativu da građani u naredne dve godine uplaćuju po 25 dinara mesečno i na taj način, u ratama, "isplate" elektronsku karticu.

On je istakao da su RFZO, Narodna banka Srbije i Zavod za izradu novčanica i kovanog novca obezbedili najnižu moguću cenu.

Na pitanje da li je elektronska kartica uslov za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, Babić je kazao da nije, ali da je to jedan od standarda koje će naša zemlja morati da ispuni tokom pregovora, jer se pitanje o toj kartici našlo i u Upitniku Evropske komisije.

Jedno od pitanja u upitniku EU bilo je, kaže Babić, i da li Srbija poseduje elektronske kartice i ako ne, hoće li ih uskoro obezbediti, i dodao da se tadašnja vlada na to obavezala.

"Health card nije elektronski zdravstveni karton, već kartica. Prednosti ove kartice su ogromne, a ona je dobro zaštićena i rok trajanja joj je10 godina", rekao je Babić i dodao da će uskoro biti uveden i elektronski recept koji će moći telefonom da se uzima bez posete lekaru.

Direktror RFZO je naveo da ovakva katrica postoji u 90 odsto evropskih zemalja.

Babić se osvrnuo na pisanje medija da Fond nije dobro preveo naziv "health card", navodeći da se radi o elektronskoj kartici, a ne kartonu, kako pišu mediji.

"Zlonamerno je pisanje pojedinih medija da smo pogrešili u prevodu... Insinuacije da se radi o organizovanoj pljački građana su laž i kriminalni posao, niko na to nema pravo. Zaštitnik prava građana ako uoči neki kriminalni cilj treba da se obrati državnom tužiocu i ja pozivam državnog tužioca da ispita da li je bilo bilo kakvog kriminala"
, rekao je Babić.

On je dodao da Fond više neće tolerisati "takozvane nezavisne institucije koje se bave politikanstvom i insinuacijama".

"Narodna skupština time treba da se pozabavi ko je ovde slagao", istakao je Babić i ponovio da je uvođenje elektronskih katrica ugovoreno i regulisano izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, pre dve godine i upitao Zaštitnika građana zašto se tada nije oglasio.

"Ovo je politikanska kampanja koja nema nikakvog osnova i očekujem da vlada preuzme korake protiv ovih insinuacija... Svi relevantni državni organi učestvovali su u ovom projektu i stali iza njega i nije jasno zašto Zaštitnik građana ne želi da se suoči sa tom činjenicom", naglasio je Babić.

Na konferenciji je poručeno da izrada elektronskih kartona, koji je u planu, neće biti moguć bez električnih kartica, kao i da veliki broj ustanova poseduje čitače za kartice, a za one koje ih nemaju biće nabavljeni novi. Uskoro bi trebalo da bude nabavljeno 10.000 čitača, po ceni od šest evra.

Podsetimo, RFZO je ovih dana saopštavao da su elektronske zdravstvene knjižice neophodne zbog usklađivanja sa standardima EU.

Sa druge strane, zaštitnik građana Saša Janković kaže da je od delegacije EU u Srbiji dobio uverenje da zamena papirnih zdravstvenih knjižica čipovanim nije obaveza Srbije u procesu pridruživanja.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još