FENOMEN: "Naopaka" Užičanka dobila naopak kompjuter (VIDEO)

Pre nego je prohodala, tek u trećoj godini, puzala je unazad. Do petog razreda osnovne škole nije mogla sama da ode i vrati se iz škole, zbog problema s orijentacijom.

"Meni je levo-desno, gore-dole i sve što je ostalima normalno - naopako", kaže ova Užičanka, koja je kao verovatno jedina osoba sa ovim problemom u svetu privukla pažnju i svetskih naučnika.

Tako su 2003. neurolozi iz Masačusetsa testirali Bojanu i utvrdili da ima drugačije vidno polje i da njen mozak sliku prima obrnuto.

Poslednjih nekoliko godina sarađuje sa timom naučnika sa Harvarda, koji pokušavaju da ustanove zbog čega je ova devojka fenomen u prostornoj orijentaciji.

Ustanovili su da je Bojana ličnost sa natprosečnom inteligencijom, a drugi rezultati njihovog istraživanja biće objavljeni, prema Bojaninim informacijama, do kraja ove godine.

Bojana, po struci ekonomista, od pre godinu i po dana radi u Gradskoj upravi. Godinu dana je radila u pisarnici na overi dokumenata, gde je bila u direktnom kontaktu sa strankama, koje su različito reagovale na ovu neobičnu službenici.

"To što pišem i overavam dokumenta naopako nekima je bilo zanimljivo, nekima čudno do toga da su mi i otimali papir, jer nisu mogli da veruju da pišem naopako", priča Bojana.

Za razliku od stranaka,kolege su oduvek imale razumevanja za njenu posebnost i stalno joj pomažu.

Spremnost da joj olakšaju posao pokazali su i kada je prešla na novo radno mesto, koje podrazumeva rad na računaru, koji je za Bojanu, kako kaže, izuzetno bio težak zbog problema s orijentacijom.

Koleginica Jelena Marković, inženjer sistema i baze podataka Gradske uprave Užice, uspela je da rotira ekran Bojaninog računara za 180 stepeni i omogući joj normalan rad na njemu.

I tako, bez obzira što je kod Bojane sve naopako postavljeno, ona jedino tako normalno funkcioniše i živi.

Zbog loše orijentacije nije joj dozvoljeno da polaže vozački ispit, a kako kaže, ima još jedan nerešiv problem. To je kako da titl filma na televizoru okrene naopako, kako bi mogla normalno da čita i gleda strane filmove.

Izvor: Kurir

Pogledajte još