Poseta supruge ga koštala 5.000 din

Tomislav Stojanović (75) na privremenom radu u Nemačkoj radije će ići u zatvor nego da plati 5.000 dinara kazne koju mu je odredio sudija za prekršaje, jer je prekršio Zakon o strancima, pišu Novosti.

Tomislav nije u zakonskom roku prijavio da mu je "u poseti" supruga Biserka sa kojom je u braku 40 godina i imaju dvoje odrasle dece. Da ujdurma bude veća Biserka je od 23. avgusta 2011. državljanin Srbije, ali je nadležni o tome nisu ni obavestili.

Radost zbog dolaska u rodni kraj Tomislavu i Biserki pokvarila je birokratska ujdurma kojoj izgleda nema kraja. Svake godine par meseci provodu u rodnom gradu ali će ovaj odmor dugo pamtiti.

"Iskreno, nikad nisam prijavljivao suprugu, rođenu Zagrepčanku, jer mi ne dolazi u goste, nego smo zvanično u braku. I nas na granici nikada nisu upozoravali da to moramo da uradimo", priča uznemireno Tomislav koji je uporan u tome da odleži zatvor jer "iz principa" neće platiti kaznu.

"Stigli smo 15. maja i Biserka se odmah sutradan razbolela. Slučajno u razgovoru poznanik me je pitao da li sam je prijavio. Nije mi bilo jasno o čemu se radi ali smo, čim joj je bilo bolje, 21. maja otišli do policije da se raspitamo i obavimo tu formalnost".

Međutim, u policijskoj stanici Crveni krst bili su rigorozni i zamerili Tomislavu što nije prijavio Biserku „u roku od 24 časa“, kako, inače, nalaže Zakon o strancima.

"Nije vredelo naše pojašnjenje da smo 40 godina zajedno, da nije u pitanju poseta i da je bila bolesna. Usledilo je novo maltretiranje, odlazak kod sudije za prekršaje",
nastavlja Tomislav.

Sudija za prekršaje je 25. jula proglasio Tomislava krivim i kaznio ga 5.000 dinara.

"Ubeđujem Tomislava da platimo kaznu ali, razumem ga, ovde se ne radi o parama već o tome da su nas povredili. Ipak, bez obzira na sve ja se ne osećam kao stranac u Nišu",
veli Biserka koja u stvari i nije stranac već državljanin Srbije, ali je to saznala početkom jula.

"Podnela sam zahtev za državljanstvo 11. jula 2011. i već 23. avgusta iste godine moj zahtev je pozitivno rešen. Međutim, niko me o tome nije obavestio, iako sam redovno odlazila u policiju, gde sam predala zahtev", kaže Biserka, koja ne krije ponos zbog svog novog državljanstva.

Izvor: b92

Pogledajte još