Danas se završava ramazanski post i počinje Bajram

Bajram počinje sa izlaskom sunca, a uobičajeno prvi dan Bajrama počinje molitvom u džamiji kojom se zapravo najavljuju veseli praznični dani, pa se među vernicima ovaj praznik smatra i "praznikom položenog ispita".

Tokom tri praznična dana muslimani širom sveta organizuju razne svečanosti, međusobno se posećuju sa rodbinom, prijateljima i komšijama. To je istovremeno praznik darivanja.

Islamska zajednica u Srbiji pozvala je vernike, i podsetila na apel Islamske zajednice u BiH od prošle godine, da Bajram proslave u skladu sa šerijatskim zakonom i da izbegavaju objekte u kojima se služi alkohol i priređuju zabave.

U BiH i u Sandžaku postala je praksa da se najveći islamski praznik Bajram proslavlja na način koji, u najmanju ruku, nema nikakve veze sa verskom tradicijom i onim što se traži od vernika. Tako je i ove godine, poručuju iz Islamske zajednice.

Prema najavama po medijima, sa uličnih plakata i po obaveštenjima istaknutim na ugostiteljskim objektima "bajramske proslave" se planiraju ove sedmice uz "potoke alkohola, koji je u islamu najstrože zabranjen", a naravno tu su i različiti zabavljači - pevači i pevačice.

Podseća se da je Islamska zajednica BiH najoštrije u više navrata osudila opisani način proslave ovog verskog praznika, pa je prošle godine bio izdat i poseban dokument o ovom pitanju u kojem između ostalog stoji da je haram (veliki greh) zloupotreba islamskih simbola i praznika u svrhu oglašavanja "bajramskih sijela, derneka, partija i fešti od određenih ugostitelja".

Na taj način se obeležavanje Bajrama dovodi u vezu sa kafanskim ambijentom, pijankama, terevenkama i šerijatom zabranjenih oblika zabave, često uz učešće pevača i pevačica iz drugih kultura i sredina koji, kako se navodi, ni ne osećaju i ne razumeju duh i smisao Bajrama.

"Bajram je blagdan radosti u kojemu se muslimani na primeren, duhu islama saobrazan način, raduju i vesele nakon obavljenog ibadeta Bajram-namaza i iskazane ljubavi, predanosti i odanosti uzvišenom Alaahu i vrednostima njegove vere", navodi se u apelu.

Dodaje se da oni koji organizuju, učestvuju ili na bilo koji način podržavaju spomenutu zloupotrebu skrnave vrednosti i kulturu Bajrama, čine veliki greh i zaslužuju svaku osudu, objavljeno je na "Sandžakpresu", sajtu bliskom Islamskoj zajednici u Srbiji.

Izvor: blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.