Zakon o privatnom obezbeđenju: I telohranitelji će morati da imaju licencu

Privatno obezbeđenje do sada se provlačilo između članova sporednih propisa. To je doprinelo, kažu stručnjaci, da ljude i imovinu čuvaju nekvalifikovani radnici koji su ostali bez posla, policajci van radnog vremena i kriminalci.

Ko god se danas bavi ovim poslom, radi to mimo krovnih propisa“, kaže za „Novosti“ Marko Milošević, stručnjak u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku. „Većinu čine oni koji su završili srednju školu ili čak i manje i koji traže bilo kakvo zaposlenje sa minimumom kvalifikacija. Drugu grupu čine velike firme, odnosno grupe ljudi koje se dogovore sa vlasnikom nekog objekta da ga obezbeđuju na osnovu autorskog ugovora. Dešava se i da su to lokalni kriminalci koji ga prvo reketiraju pa mu onda prodaju drogu. U ovoj grupi su i policajci koji rade van svoje smene, uprkos tome što im to zabranjuje Zakon o policiji. Ova grupa je mnogo opasnija zato što je niko ne nadzire.

MIZERNE PLATE BODIGARDA
Najezda telohranitelja, prema Miloševićevim rečima, počinje u jesen i traje do proleća.
„Tada se mnogi od njih okreću građevini zbog većih dnevnica“, kaže naš sagovornik. „Jer, kao obezbeđenje zarađuju obično 18.000 dinara mesečno, najviše 20.000 i vrlo su nezadovoljni zbog toga.“

Ovi problemi, objašnjava Milošević, rešiće se sistemom licenciranja. Predlog zakona predviđa šest vrsta licenci - od procene rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja, fizičko-tehničke zaštite osoba i imovine i održavanje reda na utakmicama i javnim skupovima, do prenosa novca, montaže i održavanja tehničke zaštite...

Licencirani telohranitelji imaće prava da proveravaju identitet osoba koje ulaze u objekte koje obezbeđuju, da zabrane ulaz neovlašćenim osobama, upotrebe sredstva za vezivanje, fizičku snagu, posebno dresirane pse i vatreno oružje.

Nacrtom zakona propisano je i da licencirani telohranitelji mogu uz nošenje oružja da obezbeđuju banke i druge finansijske organizacije koje posluju sa novcem, skladišta oružja, eksploziva i otrovnih materija, objekte u kojima se čuva roba veće vrednosti i one koji se obavezno obezbeđuju.

Ako ovaj zakon bude usvojen, porašće i cena rada, ali i profesionalnost“, kaže Marko Milošević. „Ali, pošto je MUP zadužen za primenu zakona, nejasno je da li će ova obaveza biti dodata policajcima ili će se raditi nova sistematizacija radnih mesta. Jer, reč je o oko 40.000 ljudi, među kojima ima i policajaca. Pa, ako policija do sada nije mogla da ih kontrloše, ne znam kako će to moći kada zakon stupi na snagu.

Izvor: Novosti

Pogledajte još