Riđokosi izloženiji raku kože

Najnovija istraživanja pokazuju da pigment koji njihovoj koži daje crvenkast ten može uticati da prilikom sunčanja dobiju ozbiljna oštećenja na koži što ih svrstava u rizičnu grupu, čak i kad ne izgore na suncu.

Među onima koji spadaju u rizičnu grupu da obole od raka kože su osobe svetle puti, kose i očiju što je kombinacija koja se često sreće kod crvenokosih. Ove osobe su posebno sklone "pregorevanju" na suncu što je faktor visokog rizika, posebno kad se to dogodi u detinjstvu.

Naučnici su se dugo pitali da li još nešto igra ulogu u povećanom riziku crvenokosih. 

Bitan je hemijski sastav melanina

Jedna od teorija fokusirala se na melanin, pigment kože koji tamni kad se telo izloži suncu i koji može doneti zdrav, taman ten ali i tamne pege koje ne deluju baš mnogo estetski. Osobe sa crvenom kosom imaju različit hemijski sastav melanina od osoba sa tamnom kosom. 

Naučnici sa američkog Univerziteta "Djuk" nedavno su otkrili prvi direktan dokaz da ova razlika u hemijskom sastavu melanina zaista može biti jedan od krivaca za veći rizik oboljevanja od raka kože riđokosih osoba. U isto vreme, njihov melanin je izloženiji jednom tipu DNK oštećenja koje nastaje kao stres od uticaja ultraljubičastih zraka.

Da bi detaljno istražio ovaj fenomen, biohemičar, profesor Džon Sajmon se okrenuo - kosi. Izuzetno je teško izdvojiti melanin iz kože čoveka ali istovetni pigment postoji i u kosi.

On je od vlasuljara kupio prirodnu crvenu i tamnu kosu i, dodatno, ponudio da plati podšišivanje crvenokosim studentima na svom univerzitetu kako bi došao do veće količine prirodno crvenih vlasi kose. 

Crvenokosi "gore" i bez sunca

Koristeći specijalni laser i mikroskop, Sajmon je analizirao kako pigment reaguje kad apsorbuje ili ultraljubičaste B zrake, koji se povezuju sa opekotinama od sunca, ili ultraljubičaste A zrake koji prodiru u kožu i mogu da je oštete čak i bez "gorenja" na suncu.

Obe vrste, UVA i UVB zraci, izazivaju fotohemijsku reakciju sa pigmentom crvenokosih po imenu feomelanin (pheomelanin). 

Reakcija stvara takozvani "oksidacioni stres" pri čemu se stvaraju molekuli kiseonika poznati kao "slobodni radikali" koji oštećuju DNK i ćelije a njihovo akumuliranje u dužem vremenskom periodu može biti "inicijalna kapisla" za rak kože.

Za razliku od toga, samo UVB zraci izazivaju oksidativnu reakciju sa pigmentom tamne kose, po imenu eumelanin - utvrdio je Sajmon.

Na jednom stručnom skupu američkih biohemičara i dermatologa čulo se i mišljenje dr Martina Vajnstoka sa Univerziteta Braun, inače predsednika Američkog nacionalnog saveta za rak, da je "godinama bilo puno nagađanja da bi feomelanin mogao biti ključni uzrok za stvaranje raka kože". 

Samo zaštita od obe vrste UV zračenja!

"Sada možemo s pouzdanošću utvrditi da eumelanin obavlja važan posao u zaštiti protiv UV zraka, dok feomelanin može ubrzati oštećivanje kože", zaključio je dr Vajnstok.

Uz tvrdnju da su neophodna dodatna istraživanja, profesor Sajmon je naglasio da ona potvrđuju praktičan savet: posegnite za sredstvom koje sasvim sigurno štiti od obe vrste UV zraka.

Ostaje pitanje a šta s plavušama i plavušanima.

"Oni, po svoj prilici, poseduju isti pigment kao i riđokosi, pa što važi za crvenokose, važi i za njih", kratko je uzvratio profesor Sajmon. 

VAŠINGTON, 12. jun 2009. (FoNet)

Pogledajte još