Halo, policija: Građani zovu i kad kasne penzije, a neki prijavljuju i invaziju Marsovaca!

Prema rečima Slaviše Radosavljevića, načelnika Dežurne službe i glavnog policijskog savetnika, pozive prima Komandno-operativni centar (KOC) - "oči i uši" Beograda, pišu "Novosti".

"Odavde se preko kamera prate sve aktivnosti na gradskim ulicama. Centar je radio-vezom povezan sa svim policijskim stanicama i patrolama i prvi reaguje po pozivima građana. - Na broj 192 građani pozivaju radi postupanja policije, ali i da negoduju na rad i postupke nekih drugih službi"
, kaže Radosavljević.

Poziva ima raznih. Građani, osim prijavljivanja krivičnih dela, zovu i da bi im se rešio neki komunalni problem. Zbog poplave, glasne muzike, nečistoće, ali i kašnjenja penzije, a ima i onih koji prijavljuju invaziju Marsovaca.

Čak ima slučajeve da se dežurna služba u Beogradu poziva zbog problema u Vranju, Nišu ili nekoj drugoj policijskoj upravi.

"KOC i u tim slučajevima izlazi u susret građanima. Centar ne postupa samo u okviru svojih nadležnosti, nego pokušava da animira i ostale službe da to urade, pa pozive preusmerava i policiji u drugim gradovima", ističu u Dežurnoj službi.

U Dežurnu službu uskoro stiže podmladak - 122 nova policajca, koji su u martu završili školovanje u Sremskoj Kamenici, i sada privode kraju šestomesečni pripravnički staž po policijskim stanicama u Beogradu. Oni će doći početkom septembra. Proći će selektivnu obuku, a najbolji među njima će preći u Interventnu jedinicu 92. Posle toga, planirano je da se broj četvoročlanih timova Interventne jedinice poveća na 10, kako bi po jedan bio na terenu 24 sata dnevno u svakoj centralnoj gradskoj opštini.

PRITVORSKI DEO

Dežurna služba ima i pritvorski deo gde se dovode sugrađani kojima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i pijani vozači na trežnjenje. Za prvih šest meseci kroz "prostorije za zadržavanje", po raznim osnovama, prošlo je 1.438 osoba, ili 37 više nego u istom periodu 2012.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još