Pooštrava se spor zbog Gibraltara

Spor oko Gibraltara je intenziviran pošto su vlasti te britanske prekomorske teritorije, na koju pravo polaže i Španija, objavile da planiraju izgradnju veštačkog grebena. Zvanični Madrid, međutim, tvrdi da bi taj greben sprečio prolaz španskim ribarskim brodovima.

Gibraltar je ranije optužio Španiju da namerno zadržava automobile koji ulaze na tu malu britansku prekomorsku teritoriju, detaljno pretresajući svako vozilo, pa se na granici poslednjeg vikenda u julu čekalo i po šest sati.

Portparol britanskog premijera je naveo kako vlada u Londonu smatra da je pooštrena kontrola na granici Španije sa Gibraltarom "politički motivisana i potpuno nesrazmerna", preneo je Rojters.

Portparol je dodao da je premijer "veoma razočaran" time što Španija proteklog vikenda nije ublažila graničnu kontrolu i istakao da bi tužba protiv te zemlje, koja bi bila pokrenuta kod organa Evropske unije, bila "prva mera te vrste" u tom bloku.

S druge strane, špansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da Španija neće odustati od primene strože kontrole na granici sa Gibraltarom.

"Kontrole nisu naše pravo, već obaveza", rekao je neimenovani portparol agenciji Rojters i dodao da španska vlada neće odustati od kontrole koja je, kako navodi, legalna i srazmerna, u cilju sprečavanja pranja novca i krijumčarenja duvana i drugih proizvoda.

Juče je španski list "Pais" objavio, citirajući diplomatske izvore, da bi vlada u Madridu mogla da "iznese" pred Ujedinjene nacije svoj spor sa Britanijom zbog Gibraltara.

Španski premijer Marijano Rahoj je u petak, 9. avgusta, izjavio da će njegova zemlja preduzeti "sve neophodne mere" da zaštiti svoje interese na Gibraltaru. "Preduzećemo sve adekvatne zakonske mere kako bismo odbranili interese Španaca", rekao je Rahoj nakon sastanka sa španskim kraljem Huanom Karlosom.

Dejvid Kameron je dva dana ranije u telefonskom razgovoru upozorio španskog premijera da tenzije na granici Gibraltara prete da ugroze odnose Londona i Madrida.

Kameron je, takođe, rekao Rahoju da se stav Velike Britanije o suverenitetu Gibraltara neće promeniti, a Rahoj je britanskom premijeru preneo da je namera Gibraltara da u spornim vodama izgradi greben neprihvatljiva.

Španija se odrekla Gibraltara, teritorije od samo 6,8 kvadratnih kilometara, 1713. godine ali već dugo tvrdi da bi on trebalo da joj bude vraćen. S druge strane, vlada u Londonu ističe da to neće uraditi, jer je protivno željama stanovnika Gibraltara, koji su raspoloženi izrazito probritanski.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.