Srednjoškolci u biznisu

BEOGRAD, 12. jun 2009. (FoNet) - Direktori omladinskih preduzeća u Elektrotehničkoj školi „Rade Končar“, u okviru projekta „Omladinsko preduzetništvo u srednjim stručnim školama“, predstavili su danas rad svojih preduzeća.

Predstavljanju preduzeća prisustvovali su i predstavnici Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

„Kroz ovaj projekat imate mogućnost da se prepoznate da li ste za bavljenje biznisom, da se upoznate sa radom i naučite osnovne polise preduzetničkih veština“, istakao je direktor Republičke agencije za razvoj MSPP Goran Džafić u razgovoru sa direktorima omladinskih preduzeća.

Jedno do sedam formiranih preduzeća u ovoj školi je „Multimedia Technologies“, koje se bavi obradom multimedijalnih sadržaja. Direktor preduzeća Srđan Aleksić ima troje zaposlenih i planira da zaposli još radnika.

Elektrotehnička škola „Rade Končar“ iz Beograda jedna je od 35 škola koje učestvuju u projektu Republičke agencije za razvoj MSPP „Omladinsko preduzetništvo u srednjim stručnim školama“.

Cilj projekta je da tokom jedne kalendarske godine, učenici u srednjim stručnim školama uče kako da osnuju i vode preduzeće, što podrazumeva prolazak kroz sve etape u životnom ciklusu preduzeća (registrovanje, ispitivanje tržišta, izrada biznis plana, marketinške aktivnosti, prodaja proizvoda ili usluge i gašenje preduzeća).

Reč je o praktičnom programu, u kome kroz vannastavne aktivnosti obučeni profesori- mentori učenike u školama obučavaju da se bave preduzetništvom.

Za učestvovanje u projektu srednje stručne škole su se prijavljivale na javnom konkursu. Od ukupno 66 prijavljenih škola, odabrano je 35 škola, koje su dobile i finansijsku podršku u vidu honorara za profesore i početni kapital preduzeća od lokalnih samouprava.

Pogledajte još