fbpx

Nova prilika: Prijave za reprogram duga za struju od 15. avgusta

Direktor Direkcije za distribuciju električne energije u EPS-u Željko Marković kazao je agenciji Beta da će finalna akcija otplate duga na rate trajati do 30. novembra.

"Uslov za sklapanje sporazuma o reprogramu duga je da se izmire sve obaveze dospele posle 31. maja 2013. godine, a sav dug nastao do 31. maja moći će da se reprogramira", kazao je on.

INFO
Više detalja o broju rata na koji dug mogu da otplate preduzeća može se dobiti u distribucijama i na sajtu EPS-a.

Marković je precizirao da će kupcima koji jednokratno izmire dug biti otpisano 40 odsto dugovanja.

U zavisnosti od iznosa, dodao je, dug će moći da se otplati i na mesečne rate i to od 12 do 120 rata.

"Ukoliko se dug otplati u roku od godinu dana, otpisaće se 35 odsto dugovanja, u roku od dve godine 30 odsto, ako neko izmiri dug za tri godine otpis će biti 25 odsto, za četiri godine 20 odsto, a za otplatu na 60 rata odnosno pet godina biće otpisano 15 odsto duga", objašnjava Marković.

Prema njegovim rečima, za kupce koji će dug otplaćivati na više od 60 rata neće važiti otpis dugovanja.

Marković je pozvao sve kupce da reše svoja dugovanja po uslovima novog reprograma, a naročito lokalne samouprave i korisnike budžeta.

"Trenutna dugovanja domaćinstava i privrede iznose 102 milijarde dinara. Dugovanja stanovništva i privrede su jednaka, po 51 milijardu dinara", ukazao je Marković.

FINALNI REPROGRAM

Kako ističe Marković, 83.000 kupaca napravilo je 73 odsto ukupnog duga domaćinstava za struju, dok u kategoriji privrede 5,5 odsto kupaca duguje 95 odsto duga privrede.

"Budući da je ovo finalni reprogram, pošto se distribucije više neće baviti snabdevanjem tržišta već pružanjem usluge pristupa sistemu, ovo je jedinstvana prilika da svi veliki dužnici regulišu stara dugovanja i krenu od nule kod EPS-a", poručuje Marković.

Najavio je i da ća biti pooštrena politika isključivanja struje neurednim platišama.

"Imajući u vidu da svi kupci sada kreću od nule, već posle prvog računa slaće se opomene neurednim platišama i vrlo brzo će dolaziti do isključenja", istakao je Marković.

U EPS-u naglašavaju da sporazum o reprogramu mogu da zaključe svi dužnici, uključujući i one koji su utuženi i oni kod kojih je pokrenuta prinudna naplata, ali uz uslov da distribuciji nadoknade sve troškove postupka.

Ugovor o reprogramu biće raskinut ako kupac ne izmiri dve uzastopne rate ni posle upozorenja, a u tom slučaju biće obračunat celokupan dug sa kamatom kao da sporazum nije ni zakljuccen.

Domaćinstva koja za struju duguju između 10.001 i 50.000 dinara dug će moći da izmire na 12 rata, dugovanje između 50.001 i 100.000 dinara otplaćivaće se na 24 rate, dug od 100.001 do 250.000 dinara moći će da se plati na 36 rata, od 250.001 do 500.000 dinara na 48 rata, a od 500.001 do milion dinara na 60 rata.

Mogućnost da dugovanje otplate na maksimalanih 120 rata, odnosno na 10 godina imaće domaćinstva koja duguju više od milion dinara za potrošenu struju.

(Izvor: Beta, RTS)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.