Krenuli na put oko sveta bez prebijene pare (VIDEO)

Pošli su iz Dablina 28. jula, trenutno su u Londonu i, mada za AFP priznaju da realizacija njihovog "sveta bez novca" ima "rupe", optimisti su da će plan ipak uspeti.

Tarner kaže da njihov put bez novca ustvari znači da "očigledno neće trošiti nikakve pare", ali će se oslanjati na domaćine koji su spremni da im pruže prenoćište, obrok i prevoz.

"Ustvari, mi smo autostoperi, a odsedamo kod nekih zaista divnih ljudi"
, dodaje.

Tarner i njegova devojka otvorili su i veb sajt preko kojeg im ljudi širom sveta nude i pružaju podršku.

"Sa celom situacijom u ekonomiji, dugovima, bankarstvu...shvatamo da smo došli do kraja 'sistema novca'. Zato predstavljamo alternativni sistem koji će ga zameniti", kažu.

Tarner kaže da više od dve nedelje nije ni video pare.

"Očigledno, prelazak okeana bez novca je nemoguć - pa nećemo plivati. Pokušaćemo da pronadjemo sponzore da nam obezbede karte, iako je to malo verovatno. Ali, naći ćemo svoj prolaz - možda bi mogao neko s privatnom jahtom..."

Tarner dodaje da ideju za put oko sveta razvija već nekoliko godina.

"Novac kao motivator zaista je preteran, jer bez novca ne može da se živi. Zato je jedan od razloga zbog kojih ovo radim da pokažem da je to teoretski moguće, iako se praktično oslanjam na druge ljude da troše novac za mene. Ideja nije savršena, ali - ako ništa drugo - promoviše nešto", priznaje Irac.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još