Rastu tenzije oko Gibraltara, vozači čekaju u redovima (VIDEO)

Kraljevska gibraltarska policija je danas na svom Tviter nalogu napisala: "Trenutno se na granici čeka više od tri sata. Proveravaju se svi dokumenti", prenela je agencija AFP.

Mnogi su parkirali automobile sa španske strane granice i odlučili da je pređu peške, noseći kofere u rukama, kako bi izbegli dugačke kolone automobila koji čekaju da prođu detaljnu kontrolu španskih graničara.

"Ovo mi se poslednjih dana dogodilo najmanje šest ili sedam puta", izjavio je 30-godišnji nezaposleni građevinac, Fransis Peres, koji je danas čekao sat i po da sa porodicom pređe granicu sa Gibraltarom.

Peres je iz španskog grada Madina Sidonija, udaljenom oko 50 kilometara od Gibraltara, i kao mnogi njihovi susedi on odlazi na tu britansku teritoriju da bi napunio automobil gorivom i kupio cigarete, koji su tamo jeftiniji zbog nižih poreza.

Britansko-španski spor oko Gibraltara se iz dana u dan zaoštrava - London je najavio da "ozbiljno razmatra" pokretanje tužbe protiv Španije zbog pooštrenja kontrola na granici sa Gibraltarom, kao i slanje ratnih brodova u Mediteran, dok je Madrid poručio da neće odustati od strože granične kontrole.

"Kontrole nisu naše pravo, već obaveza"
, rekao je neimenovani portparol španskog Ministarstva spoljnih poslova agenciji Rojters i dodao da španska vlada neće odustati od kontrole čiji je cilj sprečavanje pranja novca i krijumčarenja duvana i drugih proizvoda.

Britanski premijer Dejvid Kameron prethodno je, međutim, poručio da vlada u Londonu smatra da je pooštrena kontrola na granici Španije sa Gibraltarom "politički motivisana i potpuno nesrazmerna".

Španski list "Pais" objavio je pre dva dana, pozivajući se na diplomatske izvore, da bi vlada u Madridu mogla da "iznese" pred Ujedinjene nacije svoj spor sa Britanijom oko Gibraltara.

Spor oko Gibraltara je intenziviran pošto su vlasti te britanske prekomorske teritorije, na koju pravo polaže i Španija, objavile da planiraju izgradnju veštačkog grebena.

Zvanični Madrid, međutim, tvrdi da bi taj greben sprečio prolaz španskim ribarskim brodovima.

Gibraltar je ranije optužio Španiju da namerno zadržava automobile koji ulaze na tu malu britansku prekomorsku teritoriju, detaljno pretresajući svako vozilo, pa se na granici poslednjeg vikenda u julu čekalo i po šest sati.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još