Zašto sve više ima "gigantskih" beba?

Nedavna studija objavljena u Lansetu (The Lancer), potvrđuje da je broj gojaznih novorođenčadi zaista u porastu.

Studija je zaključila da razvijene zemlje imaju od 15 do 25% beba koje imaju više od standardnih 3.600 grama.

Broj beba koje imaju makrozomiju (stanje kada beba ima previše veliku težinu u toku razvoja u stomaku. Ovo može zakomplikovati porođaj i otežati prolazak bebe kroz porođajni kanal) je u porastu u zemljama od Alžira do Kine.

U Alžiru, gde je trećina majki gojazna, broj "gigantskih" beba je veći za 15 posto.

Zašto na svet dolazi sve više gojazne dece je nejasno, ali eksperti kažu da to može biti u vezi sa porastom gojaznih majki ali i njihovom lošom ishranom.

Četrdesetogodišnja Britanka Maksim Marin rodila je Španiji djevojčicu tešku 6,2 kilograma, što je najteža beba koja je u ovoj zemlji rođena prirodnim putem

Najteža beba rođena u Srbiji imala je 7.2 kg i rodila se prirodnim putem pre 25 godina u GAK "Narodni front".

Podaci Zavoda za javno zdravlje „Batut" pokazuju da je u poslednjih desetak godina sve više beba težih od 3,5 kilograma, koliki je srpski prosek. Stručnjaci, međutim, objašnjavaju da krupna beba ne mora da izraste u krupno dete, niti napreduje brže od novorođenčadi rođene sa manjom kilažom.

Beba teška više od pet kilograma i dugačka više od pola metra rođena je 3. januara u karlovačkom porodilištu u Hrvatskoj.

Jedna Kineskinja rodila je bebu tešku 7,04 kilograma, što je najverovatnije najteže novorođenče od osnivanja moderne Kine 1949. godine.

Izvor: b92

Pogledajte još