Zašto "lajkujemo" postove na Fejsbuku

Fejsbukov "lajk" dao je potpuno novu dimenziju celoj priči kojom se pozabavila ekipa magazina "Science", zaključivši da su prvi lajkovi koje neki tekst ili sadržaj dobije, početak prave lavine odobravanja.

Ljudi imaju tendenciju da formiraju svoje mišljenje o popularnim sadržajima psihologijom gomile, pa uvek postoji neki relativno mali kritični broj lajkova koji će nešto odgurati u smeru pobede ili propasti.

Iz tog razloga napravljeno je zajedničko istraživanje Univerziteta Masačusets iz Njujorka i Hebrejskog univerziteta iz Jerusalima u kojem su na jednom relativno popularnom portalu postavljali ciljane komentare i lajkove da bi videli dalje reakcije čitatlaca, sa sistemom ocenjivanja kakav kod nas imaju, na primer, sajtovi dnevnih novina.

Ako je komentar imao pozitivan rezultat, lažan ili pravi, šanse da i sledeći komentar bude pozitivan rasle su za trećinu, a uskoro su počeli da se stvaraju i klanovi koji su se borili za prevlast u komentarima.

Iz tog razloga, kad vam sledeći put dođe da date "lajk" nekom sadržaju, zapitajte se da li je to zato što je taj sadržaj popularan ili zato što vam se stvarno sviđa.

Izvor: 24sata

Pogledajte još