UNS: Da se rasvetle ubistva i otmice novinara na KiM

Prema podacima porodica, poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom takozvane „oslobodilačke vojske Kosova”, a automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen, navedeno je u saopštenju.

UNS podseća da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji, a među njima su novinar prištinskog „Jedinstva” i dopisnik „Politike” Ljubomir Knežević koji je otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica, novinar i prevodilac Aleksandar Simović, nestao 21. avgusta 1999. godine u Prištini.

Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.

Novinar srpske redakcije Radio Kosova Marjan Melonaši nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, a fotoreporter Momir Stokuća ubijen 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine.

U saopštenju se dodaje da je UNS sa svojim ogrankom na Kosovu i Metohiji proteklih godina protestovao i tražio od predstavnika međunarodnih organizacija i institucija da rasvetle ubistva i otmice novinara i da su 30. avgusta prošle godine postavili na mestu gde su kolege otete ploču na srpskom i albanskom jeziku.

Na tabli je pisalo „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih”, ali je ploča je nakon dva meseca porušena, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug via Politika

Pogledajte još