Zbog smrti bebe gubitak licence i odlazak u zatvor

Ukoliko je u pitanju njena greška, protiv lekarke će tužilaštvo podneti krivičnu prijavu, preti joj kazna zatvora i trajno oduzimanje licence.

Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama i interna kontrola i eksterni izveštaj su pokazali da se radi o lekarskoj grešci.

Spoljni stručni nadzornici su izveštaj o vanrednoj, spoljnoj proveri kvaliteta stručnog rada dostavili juče, 19. avgusta, u GAK „Narodni front“. Ova bolnica ima rok od najviše tri dana da podnese prigovor, odnosno da se složi sa izveštajem nadzornika. Tek po isteku tog roka izveštaj se smatra konačnim i dostavlja Ministarstvu zdravlja, koje odlučuje o eventualnim koracima koje će preduzeti u skladu sa zakonom'', kažu u ovom ministarstvu.

Direktor GAK “Narodni front“ dr Dušan Stanojević odbio je da komentariše zaključak ovog izveštaja, a izvor “Blica” iz ove bolnice tvrdi da se još ne zna da li je u pitanju propust jednog ili više lekara.

Onaj lekar za kog nadzornici utvrde da je napravio propust poziva se na odgovornost, oduzima mu se licenca i tužilaštvo podiže krivičnu prijavu. Na dan kada je beba preminula interna kontrola ispitala je preko 20 ljudi koji su bili dežurni, pa se ne može sa sigurnošću reći da li će za ovo odgovarati jedan lekar ili više njih koji su poslednja 24 sata pred porođaj bili na dužnosti'', kaže izvor “Blica”.

Jedan od lekara koji je bio dežuran u noći 28. na 29. jul kaže da se s njim niko nije konsultovao, niti tražio njegovo mišljenje i pomoć oko porođaja blizanaca.

„Bio sam dežuran, ali se ni dr Milovanović niti bilo ko od kolega nije konsultovao sa mnom oko porođaja sa blizancima. Ovakve situacije nisu nažalost neuobičajene, dešavaju se u svim drugim bolnicama u Srbiji, Evropi, Americi i svuda u svetu. To je sastavni deo medicine'', kaže lekar koji je tražio da ostane anoniman.

U Lekarskoj komori Srbije kažu da će tužilaštvo u zavisnosti od ishoda izveštaja nadzornika proceniti ima li mesta za krivičnu odgovornost.

Kada su lekarske greške u pitanju, sudski procesi traju jako dugo jer svaka strana unajmljuje svog veštaka, pa se čeka njihovo mišljenje, a tu su i razne žalbe, i to tako može da potraje i 15 godina do pravosnažne presude. Porodica pacijenta može da traži novčanu nadoknadu štete od lekara ili ustanove. Takođe, zaseda i sud časti u okviru kojeg naš etički odbor po službenoj dužnosti pokreće postupak. Ako se dokaže propust lekara i usledi zatvorska kazna, oduzimamo trajno licencu za rad'', objašnjava dr Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije.

Roditelji su odlučili da se ne oglašavaju do završetka slučaja. Preživela beba se nalazi na Institutu za neonatalogiju i uspešno se oporavlja.

Izvor: Blic

Pogledajte još