Podstanari žive u svakom desetom stanu u Beogradu

U poređenju sa popisom 2002. povećan je broj stanova koje koriste vlasnici i podstanari, dok je opao broj stanova koje koriste zakupci i srodnici.

Posmatrano prema regionima 90 odsto nastanjenih stanova u Šumadiji i zapadnoj Srbiji i južnoj i istočnoj Srbiji koriste vlasnici stanova za stanovanje, zatim sledi Vojvodina sa 86 odsto i Beogradski region sa 85 odsto.

U Beogradskom regionu je najveći procenat izdatih stanova (zakup i podstanarstvo) i iznosi 10 odsto od ukupnog broja nastanjenih stanova u tom regionu.
Učešće stanova koje koriste srodnici skoro je izjednačeno po regionima i iznosi oko šest odsto.

Posmatrano prema opštinama/gradovima najveći broj izdatih stanova je u Novom Sadu-15 odsto i Beogradskim opštinama (Starom gradu, Zvezdari i Savskom vencu- 12 odsto, a najmanje je u Vlasotincu, Žitorađi, Žabarima, Doljevcu i Merošini, gde je izdato svega jedan odsto stanova u odnosu na ukupan broj popisanih stanova u toj opštini/gradu.

Najviše stanova koje koriste domaćinstva po osnovu srodstva popisano je u Niškim opštinama -Pantelej 16 odsto, Palilula, 11 odsto, Medijana i Niška Banja 10 odsto, a najmanje u Merošini, Sjenici, Petrovcu na Mlavi i Malom Crniću, samo jedan odsto od nastanjenih stanova.

(Izvor: Kamatica, Tanjugbiz)

Pogledajte još