Šta s tinejdžerskom depresijom

Depresija može da ima emocionalno obogaljujući uticaj na tinejdžere. 

"Može da utiče na učenje, na odnos s prijateljima, na povećanje opasnosti od samoubistva i porast problema sa drogom i alkoholom", upozorava psiholog Džudi Garber.

Ona je doktorirala psihološke nauke i upravo je na naučnom skupu u Njujorku prikazala rezultate istraživanja depresije među tinejdžerima. Proučavala je tinejdžere zbog toga što odrasli koji pate od depresije često tvrde da su problemi počeli u mladosti.

"Htela bih da eliminišem sramotu koja je povezana s tim, jer se radi o uobičajenom i izlečivom poremećaju koji se, uverena sam, može preduprediti", kaže profesorka Garber.

Ona je obavila istraživanje na više od tri stotine tinejdžera koji već imaju iskustvo sa depresijom. Polovina ispitanika je bila u kontrolnoj grupi, druga polovina je bila podvrgnuta redovnoj grupnoj terapiji koja obuhvata ispitivanje depresije i uči kako ona može da se savlada – rešavanjem problema koji su je izazvali.

"Usredsredili smo se na njihov način razmišljanja o stvarima, naročito na to kako izlaze na kraj sa stresom. Da li okrivljuju sebe, da li misle da će stvari biti uvek užasne? Da li misle da je sve to njihova greška? Utičemo na njih da realno procenjuju posledice događaja, posledice sopstvenih akcija i, potom, šta mogu da urade u vezi s tim", objašnjava Džudi Garber.

Kad je istraživanje završeno, među ispitanicima iz preventivne grupe bilo je 11 odsto manje slučajeva depresije u poređenju s kontrolnom grupom. Doktorka Garber ukazuje da sprečavanje depresije ima široke socijalne implikacije.

Depresivni tinejdžeri ponekad pribegavaju kriminalu. Predupređivanje depresije štedi dragocene komunalne izvore. 

Istraživači su takođe ustanovili da je verovatnoća da će tinejdžeri biti depresivni mnogo veća ako im roditelji pate od depresije. Roditeljska depresija je toliko jak faktor da je – kako je istakla – sprečila sprovođenje programa pomoći tinejdžerima. 

Istraživači kažu da njihovi nalazi imaju potencijal da poboljšaju život mnogih tinejdžera i umanje gubitak produktivnosti kada počnu da rade.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu američkog medicinskog udruženja. 

NJUJORK, 16. jun 2009. (FoNet)

Pogledajte još