Polovni udžbenici na ulici i za 100 dinara

Ilegalne prodavce, kako kažu, komunalni policajci obilaze i po nekoliko puta u toku dana.

"Moramo da se krijemo od komunalne policije, mada često i oni dođu kod nas da pazare udžbenike za svoju decu. Ljudi nemaju para i normalno je da će knjigu pre kupiti kod nas za 300 nego u knjižari za 800 dinara", kaže V. M., koji ovde već deset godina prodaje knjige.

Prosečna cena udžbenika u knjižarama Zavoda košta 600 dinara, a komplet za srednjoškolce je od 9.000 do 13.000 dinara.

Preprodavci kažu da se komplet knjiga kod njih može pazariti za 4.000 do 5.000 dinara, pišu "24 sata".

"Neke knjige su kod nas i do 70 odsto jeftinije nego u knjižarama. Problem je s udžbenicima koji se više ne štampaju, a koje u školama traže đacima. Mi te udžbenike onda nabavljamo, ali njihova nabavna cena nije jeftina, tako da ni mi ne možemo da ih prodamo lako. Primer za to je knjiga 'Osnovi radnih prava' koja je štampana poslednji put 2004. godine. Sada se u knjižarama ne može nabaviti iako na praznim rafovima stoji da ona košta 800 dinara. Kada tu knjigu nabavimo, prodajemo je i za 1.000 dinara", kaže preprodavac M. Z.

Osim stalnih prodavaca, u Kosovskoj ulici knjige prodaju i đaci.

"Prodamo po nekoliko knjiga dnevno, ali ne dobijemo mnogo novca, daju nam po 200, 300 dinara, a nekad i samo 100", kažu neki od njih.

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva kažu da su sve knjige nabavljene i u prodaji, ali i da nema gužvi u knjižarama.

"Svi udžbenici su u prodaji, a osim kupovine u knjižarama, mogu se naručiti i u poštama kao i preko mejla prodaja@zavod.co.rs. U poštama se popunjava formular, a zatim knjiga stiže u roku od 48 sati, bez plaćanja troškova dostave", kažu iz Zavoda.

(Izvor: 24 sata - M. Milojević)

Pogledajte još