Oko 1.000 prosvetnih radnika biće tehnološki višak u Vojvodini

"U školama na području Vojvodine zaposleno je oko 24.000 ljudi, od kojih je 18.000 nastavnika. Pošto trećina radi bez dovoljnog broja časova, normu ne ispunjava oko 6.000 prosvetara. Nedovoljan fond časova najčešće nemaju profesori razredne nastave, nastavnici fiziškog, zatim profesori istorije, geografije, sociologije, filozofije, jezika, a deficitarni su samo matematičari," ističe Kovač.

"Što se tiče takozvanih patuljastih škola, koje u sva četiri razreda osnovne škole imaju manje od 10 učenika, mnoge će i ove školske godine ipak opstati,"
naglašava Kovač. O njihovom radu se, pored školslih uprava, brinu i nacionalni saveti pošto se u tim školama nastava odvija na jezicima nacinalnih manjina.

"Aklo bi se poštovalo pravilo da odeljenja moraju imati između 25 i 30 učenika, odavno bi se mnoga ugasila. Škola u Somboru, na primer, u osam odeljenja ima samo stotinak učenika, patuljastu školu u Kolutu od prvog do četvrtog razreda pohađa samo šest učenika, a zapošljava dva učitelja,"
kaže Zdravko Kovač.

- Na području Školske uprave Novi Sad, koja obuhvata Južnobački i Sremski okrug sa 205 škola i 12.700 zaposlenih, prošle godine je 24 nastavnika ostalo bez norme, 286 nije imalo punu normu i bilo je 55 odeljenja manje - objašnjava Petar Viđikant, načelnik novosadske školske uprave. - Očekujemo da će i ove godine određeni broj nastavnika razredne nastave ostati neraspoređen.

Prema rečima Staniše Banjanina, načelnika Školske uprave u Zrenjaninu, u sva tri banatska okruga bez dovoljnog fonda časova biće 650 predmetnih nastavnika, ali u Banatu učitelji neće biti višak.

Načelnik Školske uprave u Somboru za Severnobački i Zapadnobački okrug Branislav Staničkov kaže da sada bez pune norme ostaje 110 nastavnika.

Izvor: Blic

Pogledajte još