UN: Iz Sirije izbeglo skoro dva miliona ljudi

Guteres je u Bagdadu rekao da bi Sirija mogla biti na "ivici provalije". On je pozvao susede Sirije da otvore svoje granice kako bi se omogućio dolazak Sirijaca koji beže pred sukobima.

Guteres je rekao da je od 15. avgusta 44.000 izbeglica iz Sirije prebeglo u kurdsku oblast na severu Iraka - što je, prema rečima humanitarnih radnika, jedan od najvećih talasa izbeglica od izbijanja pobune protiv režima predsednika Bašara el Asada u martu 2011.

Približno 90 osoba iz Rusije i zemalja Zajednice Nezavisnih Država (ZND) napustilo je danas Siriju avionom Ministarstva za vanredne situacije, izjavila je zvanična predstavnica tog ministarstva Irina Rosijus.

"Avion Ministarstva, koji je danas dopremio oko 20 tona humanitarne pomoći, poleteo je iz Latakije. U njemu su 89 ljudi koji su želeli da napuste Siriju", rekla je ona.

Među putnicima je 75 državljana Rusije, a većina su žene i deca.
Prethodno je javljeno da je avion ruskog Ministarstva odvezao za Siriju humanitarnu pomoć i da će u povratku prevesti građane Rusije i ZND, koji žele da napuste tu zemlju.

U avionu tipa "Iljušin-76", prema rečima Rosijusove, bilo je ukupno 20 tona pomoći, uglavnom konzervi i šećera.

"Orijentaciono, danas će iz Sirije odleteti oko 180 osoba, od kojih je više od 100 Rusa", rekla je predstavnica ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Izvor: Blic, agencije

Pogledajte još