Zašto se goje bivši pušači?

Studije su pokazale da ostavljanje pušenja dovodi do dobijanja od četiri do pet kilograma u proseku i to u prvoj godini nepušačkog života.

Međutim, prema istraživanjima Univerzitetske bolnice u Cirihu, bivši pušači ne jedu više nego obično, pa to nije razlog gojenja.

Profesor Gerhard Rogler kaže da je s kolegama pronašao moguće objašnjenje – promenu u kombinaciji bakterija u crevima.

U njihovoj studiji objavljenoj u žurnalu PLoS One otkrili su da kada neka osoba prestane da puši, menja se bakterijski sastav u njihovim crevima i više podseća na onaj kakav imaju gojazne osobe.

"I “novopečeni” nepušači i gojazne osobe imaju više bakterija tipa Proteobacteria i Bacteroidetes", kaže Rogler.

Ovi mikroorganizmi navodno mnogo efikasnije koriste energiju i razlažu vlakna, zbog čega se više hrane pretvara u masnoće, nego što se izluči.

Istraživači su ispitali pet nepušača, pet pušača i pet osoba koje su ostavile cigarete nedelju dana pre početka studije.

U biodiverzitetu bakterija kod pušača i nepušača nije bilo velikih razlika. Međutim, kod onih koji su tek prestali da puše, bilo je više Proteobacteria i Bacteroidetesa, pokazalo je istraživanje.

Tokom perioda proučavanja, osobe koje su prestale da puše dobile su u proseku 2,2 kilograma, iako su tvrdile da nisu promenile navike u ishrani.

“Niko ne veruje ljudima koji prestanu da puše i tvrde da isto jedu, a goje se. Možda u tome ima istine”, kaće Rogler koji dodaje da na ovu temu planira studiju većeg obima.

Izvor: b92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.