Nastavak: Poljoprivrednici blokiraju put Pančevo-Beograd na svaka dva sata

Član Organizacionog odbora protesta Jovan Negovan rekao je da još nisu dobili poziv ministra trgovine Rasima Ljajića za razgovor u 15 sati, koji je juče najavio odlazeći ministar poljoprivrede Goran Knežević, ali je dodao da će se odazvati ukoliko poziv iz Ministarstva trgovine stigne.

"Cenimo zalaganje ministra Ljajića, ukoliko zaista želi da nas primi, jer tehnički može da pomogne oko utvrđivanja otkupne cene suncokreta i dodatnog otkupa pšenice ovogodišnjeg roda i otkupa kukuruza za Robne rezerve, ali mislimo da konačnu odluku o svemu donose premijer Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, sa kojima takođe želimo da se sastanemo", kazao je Negovan.

On je dodao da će se nastaviti i blokada pančevačke luke i silosa kompanije "Graneksport" iz Pančeva.

Poljoprivrednici iz južnog Banata, nezadovoljni otkupnim cenama poljoprivrednih proizvoda, počeli su proteste u sredu ujutro.

Oni su želeli da sa nekoliko stotina traktora u protestnoj vožnji dođu ispred Vlade Srbije i svoje zahteve za rešavanje problema predaju premijeru Dačiću i vicepremijeru Aleksandru Vučiću, ali ih je policija zaustavila na ulazu u Pančevo.

Oni su blokirali pančevačku i luku na Dunavu i silose kompanije "Graneksport" iz Pančeva i podržali blokadu uljara u Zrenjaninu i Novoj Crnji.

Juče jutru su predali zahteve Vladi Srbije za rešenje problema sa očekivanjem da Vlada pre svega posreduje u njihovim pregovorima sa uljarama oko otkupne cene suncokreta.

Oni traže da prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić suzbije kartelsko ponašanje u industriji ulja i dogovaranju otkupne cene suncokreta. Traže i da otkupna cena suncokreta bude 45 dinara za kilogram, dodatni otkup za potrebe Robnih rezervi 200.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 20 dinara za kilogram, kao i otkup 200.000 tona kukuruza po ceni od 18 dinara za kilogram.

Poljoprivrednici su juče organizovali dvočasovnu blokadu puta Pančevo-Beograd od 12 do 14 sati, da bi blokadu nastavili od 16 sati na svaka dva sata, uz pauzu od sat vremena, nezadovoljni što niko od nadležnih nije hteo da ih primi na razgovor.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još