fbpx

Posle Gugla i Majkrosoft tuži vladu SAD

Dva giganta su bezuspešno pregovarala i o objavljivanju sudskih naloga koje su na osnovu Zakona o stranim bezbednosnim službama i nadzoru (FISA), američke vlasti zatražile kako bi dobile uvid u podatke o korisnicima Interneta.

Kako podseća agencija Frans pres, Majkrosoft i Gugl su tužili američku vladu saveznom sudu u junu, zahtevajući pravo na objavu informacija o nadzoru korisnika stranih mreža Internerta.

Mikrosoft i Guglu su u šest navrata produžavali rok vladi da odgovori na njihov pravni korak, ali "pregovori su se neuspešno završili", objavio je na svom blogu glavni pravni savetnik Majkrosofta Bred Smit.

Dve kompanije su u zajedničkom saopštenju navele da traže pravo na objavljivanje "svih informacija" o sudskim nalozima izdatim na osnovu zakona FISA-e kako bi bili transparentniji prema svojim korisnicima.

"Majkrosoft i Gugl su često na distanci jedan od drugog, ali sada smo se udružili. Smatramo, da na osnovu američkog ustava imamo pravo da podelimo informacije sa širom javnošću", dodao je je Smit.

Internetski giganti iz Silikonske doline smatraju da imaju pravo da svojim korisnicima daju na uvid podatke o informacijima koje traži vlada pozivajući se se na Prvi amandman američkog Ustava.

Šef 16 američkih obaveštajnih agencija Jejms Klaper obavezao se pre dva dana da će svake godine objavljivati izveštaj o aktivnostima koje se tiču nadzora komunikacija, ali Bred Smit tu inicijativu smatra nedovoljnom i traži podrobnije informacije, kao što je broj naloga za uvid u elektronsku poštu korisnika kao i kontekst i motiv naloga.

Smit je takođe ocenio da objavljivanje informacija o vladinim nalozima neće ugroziti nacionalnu bezbednost i pošto su pregovori propali, poručio:"Idemo na sud".

Pre nego što je Edvard Snouden obavestio svetsku javnost o razmerama špijuniranja američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), nalozi FISA su bili pod takvom oznakom tajnosti da je Majkrosoftu, Guglu ili drugim kompanijama bilo zabranjeno da u javnosti pominju da su uopšte primali sudske naloge.

Izvor: 24sata

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.