Jednostavan test za zdravlje srca

Evo kako da na vrlo lak način testirate zdravlje svog srca.

Obim struka

Veliki stomak je tempirana bomba. Žene čiji je struk veći od 88 centimetara imaju 79 posto veći ukupni rizik od umiranja od svih uzroka, uključujući bolesti srca i raka, od onih s obimom od 71 centimetar ili manjim. Postavite mernu traku oko najšireg dela stomaka, obično neposredno u blizini pupka. Muškarci sebi mogu dozvoliti 5 centimetra više.

Broj otkucaja srca u stanju mirovanja (RHR)

Vaš RHR je dobar pokazatelj stanja srca: niži je bolji. Pre nego što ujutru ustanete iz kreveta, kažiprstom pronađite puls na ručnom zglobu. Brojite otkucaje 10 sekundi, pa pomnožite taj broj sa šest, ukoliko imate elektronski merač pritiska možete se njime poslužiti.

više od 80 - nije dobro

60 - 80 - dobro (normalno)

RHR ispod 60 ili iznad 80 može da ukazuje na dehidraciju ili medicinske problema tipa bolesti štitne žlezde ili anemije. Izuzeci su vrhunski sportisti. Naime, maratonac ima minimalan puls između 40 i 50 otkucaja u minutu, a sportska medicina zabeežila je i neke ekstreme. Srce jednog od najboljih biciklista, Belgijanca Edi Mersksa u stanju mirovanja kucalo je, navodno, samo 25 puta u minutu.

Otkucaji srca posle napora

"Što se vaše srce brže vraća u normalu posle vežbanja, to je zdravije", kaže dr Čeri Vigins iz Tvin Folsa medicinskog centra u Ajdahu. Ako broj otkucaja ne padne bar za 12 u roku od jednog minuta posle vežbanja, imate povećani rizik za srčane bolesti pa čak i smrt.

Vežbajte naporno pet minuta, zaustavite se i odmah izmerite puls. Jedan minut pošto ste prestali još jednom izmerite puls. Oduzmite poslednji broj od prvog.

puls vam je pao manje od 12 - loše

puls vam je pao više od 12 - dobro

Izvor: B92, vijesti.me

Pogledajte još