U Hrvatskoj tenzije ne jenjavaju: U Zadru osvanuo ćirilični transparent

U Tuđmanovoj ulici, na ogradi zadarske Fabrike hleba, nedaleko od stanice saobraćajne policije, tokom noći okačen je transparent s porukom mržnje prema srpskoj nacionalnoj manjini. Na transparentu je latinicom napisano "Evo Vam ćirilice", a ćirilicom "Ubi Srbina!".

U zadarskoj policiji su potvrdili da je plakat brzo uklonjen.

Kako je objavila agencija Hina, prema nezvaničnim saznanjima, plakat sa sličnim porukama mržnje jutros je osvanuo i na zadarskom bedemu, u Parku Vladimira Nazora, ali je do dolaska policije već bio uklonjen.

U Dubrovniku su se jutros, takođe, pojavili šovinistički grafiti, od kojih se jedan - "Srbe na vrbe", nalazi na zidu Pravoslavne crkve Svete blagovesti.

Drugi uvredljivi grafit osvanuo je u najvećem dubrovačkom naselju Mokošici. Takođe, na tunelu na istočnom ulazu u Dubrovnik pojavio se transparent s natpisom "Stop ćirilici u Vukovaru", prenela je ova agencija.

Dubrovački gradonacelnik Andro Vlahušić je najoštrije osudio šovinističke poruke koje su osvanule ispisane na Pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku i na ulazu u taj poznati hrvatski turistički centar.

Poruke nacionalističke mržnje pojavile su se u znak podrške protestima koji su se u Vukovaru održavali juče i danas zbog postavljanja dvojezičnih tabli - na latinici i ćirilici, na zgradama državnih institucija.

Izvor: Tanjug via Pressonline

Pogledajte još