Srednjoškolci impotentni

ČAČAK, 19. jun 2009. (FoNet) - Israživanje koje je sprovedeno među čačanskim srednjoškolcima pokazalo je da  mladi imaju problema u intimnom ponašanju i da su nedovoljno obavešteni o seksualnim odnosima.

Anonimnim anketiranjem, koje je uradio urolog čačanskog Zdravstvenog centra, dr Darije Jevtović, obuhvaćeno je oko 150 učenika i rezultati su slični onima do kojih se došlo istraživanjem 2002. godine sprovedenim u zapadnoevropskim srednjim školama.

Suština je da su mladi neobavešteni i da imaju problema s impotencijom.

„O ovim stvarima malo saznavaju iz sredstava javnog informisanja i udžbenika, već  najčešće od svojih prijatelja i iz raznoraznih časopisa, što nije dobra stvar“, izjavio je Jevtović.

Psihogeni faktor, način života i ishrana najčešći su uzroci impotencije, rekao je on, dodajući da je ključno prepoznavanje problema i obraćanje roditeljima i lekaru.

„Očito je da mladi imaju probelem, vezano za ovu problematiku. Potrebna im je pomoć, ali ističem da saradnja s roditeljima, koji bi trebalo prvi da pomognu nije na nekom nivou.“ „Treba organizovati što više tribina na ovu temu ili da se na kraju krajeva uvede i seksualno vaspitanje,možda, u okviru biologije“, izjavio je on.

Jevtović objašnjava da mladi danas i pored razvijene građe nisu zreli i psihički spremni za seksualnu aktivnost i savetuje da bi za takva iskustva trebalo sačekati godine posle osamnaeste.

Pogledajte još