Simens duplira broj radnika kod nas

Generalni direktor te kompanije u Srbiji Tihomir Rajlić je na obeležavanju deset godina rada Simemsove fabrike u Subotici kazao da je u toj fabrici trenutno zaposleno 700 radnika i da će do kraja septembra biti zaposleno još 90 radnika.

"Plan je da se proizvodnja proširi početkom proizvodnje elektromotora za šinska vozila", kazao je on.

Naveo je i da će fabrika u Subotici ove godine izvesti generatore vredne 156 miliona evra, a da je plan da se u 2016. godini izvoz udvostruči na oko 300 miiliona evra.

Rajlić je podsetio i da se polovina od generatora proizvedenih u Srbiji izvozi u EU, a ostatak u SAD, kao i da svaka četvrta vetrenjača u Evropi ima generator napravljen u Subotici.

On je najavio i da će Simens malim i srednjim preduzećima iz Srbije ponuditi da za fabriku u Subotici isporučuju 80 komponenti.

"To je posao vredan jednu milijardu dinara (oko 10 miliona evra) na godišnjem nivou", kazao je Rajlić i dodao da će u oktobru predstaviti tu ponudu.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će resorno ministarstvo raditi sve što može da pojednostavi procedure i zakone, kako bi stranim investitorima u Srbiji dala “dodatni vetar u leđa“.

Ona je rekla da je obaveza vlasti na svim nivoima da radi na poboljšanju poslovnog ambijenta kako bi privukla strane investitore da ulože u Srbiju, pogotovo uspešne kompanije poput Simensa, koje i u vreme krize zapošljavaju veliki broj mladih ljudi.

Zadatak Vlade Srbije, kada je u pitanju sektor energetike, jeste da pomogne svim novim investitorima, kao i onima koji su uspeli da izdrže 10 godina u Srbiji, što nije nimalo lako, kako bi se dalje razvijali i ulagali u Srbiju“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je impresivno što fabrika Simensa u Subotici ima prosečnu starost zaposlenih od 31 godine, i što ima nameru da u narednih pet godina udvostruči broj zaposlenih, kojih je trenutno 700.

Ministarka je podsetila da je Simens jedan od deset najvećih izvoznika Srbije, čiji je ukupan desetogodišnji izvoz iznosio 650 miliona evra.

Gradonačlenik Subotice Modest Dulić izjavio je da je kompanija Simens "utrla put kredibilnim investitorima koji su poslednje tri godine došli u Suboticu" i najavio da će taj grad nastaviti da pruža povoljne i stabilne uslove za sve ulagače.

Izvor: b92

Pogledajte još