Šta se žene stide da pitaju lekara ?

Veoma često su pitanja za koja mislite da su odvratna ili da je sramno to što odgovor već ne znate. Grupa ginekologa sastavila je listu najčešćih pitanja koja im pacijentkinje postavljaju, a da se pri tome snebivaju i crvene.

1) RETKO IMAM SEKS. DA LI JE TO U REDU?

Ginekolog Suzan Blum kaže da je ovo najčešće pitanje koje joj pacijentkinje postavljaju.

"Ovo pitanje uglavnom iskrsne kada sa ženama pričam o porodici ili o njihovim hormonima," kaže doktorka Blum.

Sa ovim se slaže i njena koleginica Šiva Gofrani, koja tvrdi da najveći broj njenih pacijentkinja ima odnose jednom mesečno, ali nisu retki slučajevi da je taj broj i manji, jednom u nekoliko meseci. Ona kaže da je nizak libido vrlo čest problem i da o njemu sluša i nekoliko puta na dan, ali da je gotovo svaki put ženama problem da o tome progovore.

2) KAKAV JE TO SMRD?

Doktorka Gofani kaže da većina žena ima problem i sa tim da ginekologu kaže za neprijatan miris koji su primetile.

Kada pacijentkinje dođu i sa snebivanjem počnu da govore o tome kako su primetile neprijatan miris, a kada ih doktorka pita da li taj miris podseća na ribu, obično su zaprepašćene time što je pogodila.

Zapravo i nije teško pogoditi, pošto je takav miris karakterističan za najčešću vaginalnu bakterijsku infekciju. Lečenje antibioticima je vrlo efikasno, pa se ne treba stideti da postavite ovakvo pitanje.


3) DA LI DA SE TESTIRAM?

Iako se stalno priča o tome kako seksualno aktivne žene moraju da idu na redovne preglede kod ginekologa i da se testiraju na seksualno prenosive infekcije, doktori kažu da je pitanje: „Da li treba da se testiram“, još uvek veoma često. Iako je posao lekara da vam to pomene, ako to iz nekog razloga ne učini, niste se izvukli i trebalo bi da se pitate da li je to potrebno.


4) IMAM HERPES. HOĆU LI GA PRENETI PARTNERU?

Ovo pitanje lekarima ne postavljaju samo slobodne žene, nego veoma često i udate gospođe koje imaju herpes a to skrivaju od svojih partnera.

Postoje dva tipa herpesa, jedan koji napada oralnu regiju i drugi koji napada genitalnu ili analnu oblast. Na tržištu postoje lekovi koji će sprečiti da virus napreduje, a doktor vas takođe može posavetovati i o tome kako da izbegnete širenje virusa na druge. Zato se nemojte stideti, nego pitajte!


5) KADA SAM NAJPLODNIJA?

Ženama je neprijatno da postave ovo pitanje zato što smatraju da je to nešto što se podrazumeva da već treba da znaju.

Činjenica je međutim da su žene još uvek nedovoljno informisane o reproduktivnom sistemu i o tome kako on funkcioniše.

Apsolutno ne treba da se stidite da postavite ovo pitanje, jer vam odgovor može biti od velike pomoći i ukoliko pokušavate da začnete, i ukoliko želite da izbegnete trudnoću.

6) DA LI JE NEOPHODNO DA DOZIVIM ORGAZAM KAKO BIH ZATRUDNELA?

Uz ovo pitanje, parovi koji žele dete često uz dosta snebivanja žele da saznjaju i to da li česte ejakulacije muškarca utiču na njegovu plodnost, odnosno da li mastrurbiranje muškarca umanjuje šanse da par dobije dete.

Mi ćemo vam reći da je odgovora na oba pitanja ne, ali se nemojte stideti da o ovakvim ili sličnim stvarima popričate i sa lekarom.


7) DA LI ĆE ODREĐENE POZE POMOĆI DA LAKŠE ZATRUDNIM?

Doktori kažu da se njihove pacijentkinje koje pokušavaju da zatrudne, kod ovog pitanja često i zaplaču jer im je suviše neprijatno da pričaju o ovako intimnim stvarima. Iako postoje stari narodni recepti po kojima nakon seksa treba podići noge, ili staviti jastuk pod zadnjucu, doktori se slažu da ni jedna od ovih metoda nije naučno dokazana. Zato, pre nego što počnete sa vratolomijama za koje ste načuli da pomažu, pitajte.

Izvor: Blic Žena

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.