Naučnici tvrde da su otkrili dokaz vanzemaljskog života

Tim naučnika poslao je balon do visine od 27 kilometara u stratosferu koji je uspeo da uhvati male biološke organizme za koje tvrde da su mogli da dođu samo iz svemira.

Grupa koju je predvodio astrobiolog profesor Čandra Vikramasinge, tvrdi da je „seme života“ transportovano između planeta od strane prolazećih meteora.

Naučnici su za ovu priliku dizajnirali poseban balon koji je poslat u atmosferu tokom meteorskog pljuska Perseid.

Balon je prenosio sterilne mikroskopske pločice koje su izložene atmosferi tek na visini od 27 kilometara.

Kada je balon pao na Zemlju, naučnici su otkrili mikrosopske vodene alge koje mogu biti samo vanzemaljskog porekla.

Njihovo otkriće prezentovano je prošlog meseca na konferenciji u San Dijegu.

„Ono što smo otkrili variralo je od ultra malih bakterija pa sve do dva neobična organizma“, izjavio je profesor Vikramasinge.

On smatra da ovo otkriće ide u prilog teoriji pod nazivom panspermija koja pretpostavlja da je život na Zemlju stigao iz svemira.

Skeptici veruju da su „biološki entiteti“ koji su uhvaćeni u stratosferi tamo stigli sa Zemlje, ali profesor Vikramasinge tvrdi da to nije moglo da se desi.

„Po našem razumevanju načina na koji takve čestice mogu biti prenete u stratosferu to nije moglo da se desi – da bi se nešto tako desilo bila bi potrebna agresivna erupcija vulkana na dan slanja balona, a to se nije desilo. Ukoliko nije bilo mehanizama uz pomoć kojih bi ti biološki entiteti stigli do stratosfere sa Zemlje, onda je logičan zaključak da su oni do stratosfere stigli iz svemira“.


B92

Pogledajte još