Prve procene o Prajdu 15. septembra

LGBT grupe će dan pre svoje šetnje, planirane za 28. septembar, znati da li će se ona održati, izjavio je danas aktivista LGBT Boban Stojanović.

Stojanovićje na konferenciji za novinare kazao da je to standardna procedura, "a kakva će biti politička odluka, još se ne zna".

"Bukvalno nas drže u vakuumu, i možda će nas 12 sati pre šetnje obavestiti da li će je biti ili ne", rekao je Stojanović i dodao da šetnje neće biti bez ocene policije da će biti bezbedna.

Stojanović, direktor Kvirija centra (Queeria centar) za prava LGBT, istakao da se situacija u vezi s "Paradom" znatno popravila od 2001. godine.

"Od 2001. postali smo društvena i politička tema i izborili se za javni prostor, ali je osećaj diskriminacije medju pripadnicima gej populacije i dalje veoma jak", naveo je on.

Po njegovim rečima, podaci istraživanja koje je centar Kvirija sprovodio od decembra 2012. do februara 2013. godine, govore da 80 odsto LGBT osoba smatra da je u nekoj vrsti nepovoljnijeg položaja u odnosu na druge gradjane Srbije.

Istraživanjem je obuhvaćeno 270 gej osoba koje su odgovarale na ankete elektronski, i 44 iz Beograda, Niša, Novog Sada.

Najvažnije ocene istraživanja su da više od 70 ispitanika smatra da ih država adekvatno ne štiti uprkos dobrom zakonskom okviru, i da samo deset procenata smatra da seksualna orijentacija nije predmet diskriminacije na poslu.

Izvor: Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.