VILBAL: Vranjanci izmislili novi sport!

Tim kadeta FK Morava i rekreativci pokazali su kako ta pravila izgledaju na terenu i odigrali utakmicu.

Krug prečnika 60 metara je teren za vilbal. Polazište je krug, lopta ili točak, i pitanje zašto sportski teren mora da bude u obliku pravougaonika.

Vranjanac Predrag Jović, jedan od kreatora nove igre, kaže i da su smatrali da akcija ne mora biti svedena na samo dva cilja na suprotnim stranama terena i da bi bilo dobro da postoji više ciljeva, po obodima terena.

Veliki polukružni golovi su kapije, uspravan koš je vilbal, a mali golovi baze. Osvajanje baza nosi jedan poen, uz izbacivanje protivničkog igrača, pogodak u kapiju dva poena, a vilbal tri.

Koliko će utakmica biti dinamična, zavisi od igrača na terenu, kaže Nikola Stojanović: "Ako se igra malo dinamičnije, može dosta bodova da se uzme."

Na terenu su dva tima sa po sedam igrača. Razrađuju taktiku, osvajaju teritoriju, baze ili glavnu kapiju.

"Baze zavise od taktike, da li je preporučljivo osvajanje ili ne", objašnjava Miloš Stevanović. "Lakše je osvojiti nego sačuvati bazu, a kad je izgubite, gubite i igrača koji izlazi napolje."

Prva vilbal utakmica odigrana je na stadionu Fudbalskog kluba Morava, prilagođenom novoj timskoj igri.

Tri godine Predrag i Vladan razrađuju pravila igre, vilbalera je u Hanu već tridesetoro a među njima su i aktivni sporisti i rekreativci.

"Pravi, onaj najviši nivo vilbala može se videti tek kada postane profesionalni sport, kada profesionalni igrači dignu na najviši nivo", kaže Predrag Jović.

Utakmica traje 60 minuta, podeljena je na trećine. Posle trećeg faula slede penali. Broj izmena igrača je neograničen.

Izvor: RTS

Pogledajte još