fbpx

Vazduh u kolima zagađeniji nego u kući

Premda se automobili redovno provetravaju otvaranjem prozora, zadgađenost ostaje mnogo veća nego što vozači to misle, rezultati su istraživanja pariske laboratorije za ekologiju.

Prema naučnicima, vazduh u kolima je zagađeniji od vazduha u kući. Naučnici su analizirali vazduh u više od 100 automobila. Oni su otkrili da postoje mnogo štetnih hemikalija u sedištima i unutrašnosti vozila, pored mirisa benzina, lebdećih čestica i drugih čestica koje se udišu kroz ventilaciju kola.

Zagađenje stvaraju i ukrasi u vozilu, lakovi i druge plastične materije. U studiji se zaključcje da je zagađenje u kolima 41 odsto, odnosno više od dozvoljenih 23 odsto.

"Poznati miris novog automobila povezan je s prisustvom lebdećih čestica koje iritiraju disajne organe", izjavio je francuski stručnjak Fabijen Skinazi (Fabien Squinazi) iz francuske laboratorije.

Skinazi je dodao da bi proizvođači novih automobila trebalo da obrate pažnju na smanjenje emisije štetnih materija u vozilu i da bi trebalo bez obzira na godišnje doba redovno otvarati prozore automobila.

Izvor: Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.