Novi Sad: Škola nema novca za užinu i udžbenike

Platili smo dnevni boravak u koji je uključen i ručak, ali već treću nedelju naša deca ne dobijaju hranu u školi“, kaže majka jednog od učenika. „Niko nam ništa ne govori, a mislim da u školi samo teraju inat onim roditeljima koji nisu još uplatili užinu, umesto da se pozabave rešavanjem problema. Nikada za užinu nije trebalo unapred da plaćamo.

Međutim, direktor negira da je ovde reč o teranju inata i tvrdi da nema drugog novca koji bi mogao dobavljačima da uplati.

Da bismo kupili hranu, moramo avansno da uplatimo dobavljačima određen iznos. Kako nismo dobili ni dinara participacije od grada, novca za to nemamo. Imamo samo tri uplatnice od troje roditelja“, kaže Đorđić za naš list. „Njima će novac biti vraćen, jer im deca užinu ipak nisu dobijala, a trudićemo se da iznađemo neko rešenje što pre da kuhinja proradi.

NE MOGU DA SE DOGOVORE Mada im je na roditeljskom sastanku saopšteno da će morati da se plate udžbenici iz srpskog jezika, te da je najbolje da se sami podele i odluče ko ima mogućnost da kupi nov udžbenik, a ko ne, roditelji već mesec dana ne mogu da se dogovore, jer svi tvrde da nemaju novca za knjige.

Inače, problem u radu kuhinje nije jedini u ovoj školi. Roditelji koji su pozvali naš list ukazali su i na to da ipak moraju da plate udžbenike za koje im je rečeno da je trebalo da budu besplatni.

Prvobitno nam je rečeno da će učenici dobiti besplatne knjige iz srpskog jezika, a sada nam je saopšteno da moramo da platimo 1.800 dinara za njih“, priča otac osnovca Nenad K. „Čak nam je rečeno da neće svi morati da plate, već samo pojedini. Po kom kriterijumu?

Direktor ove škole kaže da je do konfuzije s besplatnim udžbenicima došlo jer je školska komisija ustanovila da je 50 odsto tih udžbenika neupotrebljivo, te da se moraju kupiti novi.

Besplatne udžbenike smo dobili pretprošle godine, i oni se nasleđuju, i ne dobijaju se svake godine novi“, kaže Đorđić. „Potpuno nove dobićemo dogodine, a još ove se oni, po odredbama Ministarstva prosvete, nasleđuju od prethodnih razreda. Međutim, komisija je ustanovila da je polovina u lošem stanju, pa će roditelji, nažalost, morati da plate. Ali nije na nama da odlučimo kako da se oni podele, niti je Ministarstvo predložilo šta da se radi u ovakvim slučajevima“.

Izvor: Novosti

Pogledajte još