Preplata za struju greškom prebačena na dug za RTS

Višak novca koji su građani uplatili za struju u prethodnom mesecu ne smanjuje im naredni račun za kilovate - već RTS pretplatu! Naime, greškom u sistemu, preplaćen novac za električnu energiju od velikog broja potročaša otišao je, umesto na smanjivanje duga za avgust, na pogrešan račun i to Radio-televiziji Srbije!

Nakon što su šaltere elektrodistribucija prošlog meseca preplavili nezadovoljni građani sa zahtevima da im se vrati višak novca sa računa za električnu energiju, odlučeno je da će se ovaj iznos, bez posebnog zahteva, preneti na naredni mesec. Ipak, pored toga što na novom računu nigde nema stavke koja i pravda preplaćen novac, on je u većini slučajeva otišao - na pogrešnu adresu.

- Bio sam u preplati nekih 100 dinara i odmah sam podneo zatev da se taj novac prebaci na novi račun za struju, iako je posle odlučeno da će se to preneti automatski - kaže Ivan M. iz Beograda. - Na poslednjem računu, koji je stigao pre nekoliko dana, vidim da su pare prebačene na dug za RTS, a ne na "EPS snabdevanje"! Nisam želeo da se sredstva prebace na televizijsku pretplatu. Da sam znao da će to uraditi, odmah bih ga podigao.

Ovaj problem potvrđuju i u novom preduzeću za snabdevanje električnom energijom, u kom kažu da svakodnevno primaju žalbe na rad distribucija.

- Prilikom prebacivanja preplate, novac je prešao na dug prema televiziji, a ne na naš račun - objašnjava Dejan Vasić. prvi čovek "EPS snabdevanja". - Ta sredstva su sada uplaćena Radio-televiziji Srbije, a mi ćemo biti u manjku. Imamo primedbi i od čelnika RTS, jer i oni misle da je bilo neregularnosti.

Druga greška, koju su distribucije napravile u velikom broju slučajeva, dodaje Vasić, jeste što su na računima pomešali iznose "uplata" i "pretplata", pa oni bune potrošače. Ipak, nadležni uveravaju da to ne utiče na konačni finansijski skor na računu, pa građani neće biti oštećeni.

- Kako je novo preduzeće "EPS snabdevanje" počelo da radi tek pre dva meseca, mi još nemamo dovoljan kadar niti softvere da preuzmemo na sebe slanje i obračun računa - kaže Dejan Vasić, direktor ove firme. - Zato smo prinuđeni da plaćamo distribucije da to rade umesto nas. Tek sledeće godine ćemo imati kapacitet da to sami radimo. Očekujem da će se, u međuvremenu, svi problemi sa distribucijama svesti na minimum, kao i da će odgovorni za haos sa računima snositi posledice.

Izvor: Novosti

Pogledajte još