Organizatori Prajda: Bezbednosna procena je pozitivna

"Niko nas nije zvanično obavestio ali smo nezvanično saznali da je bezbednosna procena uradjena prošle nedelje pozitivna. Negativna bezbednosna procena može biti samo znak nadležnim službama da bolje rade svoj posao a ne razlog za zabranu. To je i stav Evropskog suda za ljudska prava koji Srbija mora da poštuje", rekao je član organizaciog odbora Parade Goran Miletić na konferenciji za novinare.

Miletić je naveo da je ovih dana urađena i dopuna bezbednosne procene ali da organizatori Parade ponosa nemaju nikakve informacije o
tome.

Organizatori su pozvali sve građane, političare i predstavnike institucija da prisustvuju Paradi zakazanoj za subotu, 28. septembar.

"Pozivamo državne organe da objave sve bezbednosne procene na osnovu kojih su prethodnih godina zabranjivane Parade, jer takvi tajni i fantomski dokumenti ne smeju da postoje", rekao je Miletić.

Članica organizacionog odbora Maja Mićić rekla je da je neophodno povećati javni pritisak na nadležne da objave bezbednosne procene jer je na osnovu tih dokumenata Parada zabranjena 2009, 2011. i 2012. godine.

"Zahtevamo i da se u svakom gradu odredi po jedan policajac koji će se baviti problemima i nasiljem nad LGBT populacijom, kao i konkretne rezultate u procesuiranju odgovornih za rizike i nasilje zbog kojih je Parada zabranjivana", rekla je ona.

Organizatori su od Skupštine Srbije zatražili da na dnevni rad stavi zakone koji će poboljšati položaj LGBT populacije poput Zakona o regulisanju pravnih posledica prilikom promene pola.

"Dobro je da je usvojen Zakon o zabrani diskriminacije i uvedeno krivično delo zločina iz mržnje ali to nije dovoljno. Tražimo i usvajanje Nacionalne strategije protiv nasilja i pratećeg Akcionog plana koji bi trebalo da se sadrže i posebne delove i o LGBT populaciji", rekla je Maja Mićić.

Boban Stojanović iz Organizacionog odbora Prajda istakao je da su ove godine naišli na velike probleme u organizovanju Parade jer su neke kulturne institucije tražile ogromne sume novca da bi se programi Nedelje ponosa odvijali u njihovim prostorijama.

"Tražili su enormne sume novca jer ne žele da se povezuju sa LGBT populacijom i Prajdom ali se ove godine broj dostupnih prostora ipak povećao", rekao je Stojanović.

Stojanović je naveo da je i istraživanje Strateškog marketinga pokazalo da Parada ponosa menja stvari jer je otvorila pitanje odnosa prema LGBT zajednici.

Izvor: Beta

Pogledajte još